Kinesiska roboten som ska utmana ChatGPT

Publicerad 2023-04-10

Kina kastar sig in i kampen för att utveckla nästa generations AI.

Men Sensetime, som lanserade en kinesisk utmanare till ChatGPT under måndagen, är svartlistade i USA.

Misstanken är att företagets tidigare teknologier använts för att övervaka minoriteter.

Under måndagen avslöjade den kinesiska teknikjätten Sensetime raden av nya AI-verktyg som ska hjälpa kineserna att på allvar gå med i det globala kapplöpningen som startade i och med lanseringen av ChatGPT i slutet av 2022, skriver Reuters.

Sensetimes grundare visade upp företagets nya robotar under en mässa i Hongkong. Bland annat en ny textrobot, SenseChat som ska bli företagets svar på ChatGPT. Men även en robot som skapar bilder. De finns inte tillgängliga för allmänheten än och det är inte klart när de nya robotarna kommer rullas ut men under presskonferensen demonstrerades bland annat textroboten. Bland annat skrev den en historia om en katt som fångar en fisk och skrev kod.

Hundra miljarder datapunkter

De nya robotarna använder sig av företagets AI-model, SenseNova för att kunna generera bland annat text och bilder. Modellen har tagit fem år att utveckla. Den innehåller hundra miljarder datapunkter och är grunden för att robotarna ska kunna generera text och bild.

– Vi har fokuserat på att utveckla våra stora modeller. Förutom vår kraftfulla AI-infrastruktur så har SenseTime har också utvecklat förmågan att använda stora modeller i hela vårt produktsortiment, sa företagets grundare Wang Xiaogang

Företaget Sensetime är svartlistat i USA.

Fler kinesiska robotar

Men SenseChat är bara den första kinesiska textroboten. De kommande veckorna planerar flera kinesiska företag att lansera sina egna versioner. Bland annat e-handelsjätten Alibaba som förväntas lansera sin egen textrobot på tosdag.

På USA:s svarta lista

Men Sensetime är ett kontroversiellt företag. Tidigare har de varit kända för att utveckla en teknik för ansiktsigenkänning. Den misstänks ha använts av den kinesiska regeringen för att övervaka den muslimska minoriteten uigurer. Det ledde till att de hamnade på USA:s sanktionslista 2019. Företaget förnekar dock anklagelserna.

Följ ämnen i artikeln