Regeringen rustade för bränder – sen kom Hans

Publicerad 2023-08-09

Inför sommaren rustade regeringen för torka och skogsbränder.

Men stora mängder regn i juli satte stopp för bränderna och ovädret Hans har skapat en situation där översvämningar fått hanterats istället.

– Hans har helt enkelt gjort situationen till det rakt omvända, säger Carl–Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Inför sommaren ”spände” regeringen bågen ordentligt. Prognosen pekade på ett ”nytt 2018” med skogsbränder och torka på flera håll i landet. Till en början såg det även ut att bli så. Flera skogsbränder härjade på olika håll i landet.

I juli kom sen regnet och i augusti ovädret Hans.

”Spände bågen”

– Det som har hänt nu är att både de stora regnmängder som kommit tidigare och ovädret Hans har helt enkelt gjort situationen till det rakt omvända, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Inför sommaren fanns tio nya helikoptrar, fyra skopande flygplan och ett antal nya skogsbrandsdepåer redo. Trots att det främst talades om beredskapen inför torka och bränder menar Bohlin att beredskapen varit bra inför ovädret Hans.

– Det är ju så det är med väder, det är i stora delar oförutsägbart. Man måste ha beredskap för olika utfall.

Civilförvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M).

Containrarna är lastade

MSB har haft flera förstärkningsresurser tillgängliga, som olika barriärsystem och högkapacitetspumpar. Allting finns lastat i containrar och MSB är enligt Bohlin i hög beredskap för att med kort varsel kunna sätta in dem i fall lokala resurser räcker till.

– Men hittills har ingen sådan begäran kommit, säger Carl-Oskar Bohlin.

Att ingen har begärt några statliga förstärkningsresurser, menar Bohlin att man kan tolka som att situationen är under kontroll. Även om en del platser kan ha påverkats svårt lokalt.

– Vid den här typen av händelser kommer samhället alltid att påverkas i högre eller mindre utsträckning. Systemets aktörer har hanterat detta efter bästa förmåga. Det är värt att ge en eloge till de räddningstjänster som arbetat på hårt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Ingen förfrågan från Norge

Hans har inte bara varit en utmaning för Sverige utan även slagit hårt mot Norge. Landet har drabbats av både översvämningar och jordskred.

Under onsdagsförmiddagen eskalerade situationen i Våler, norr om Oslo. Ett kraftverk står under vatten och både polisen och försvaret har kopplats in. Bombgruppen kommer att spränga upp dammluckorna, rapporterar VG.

Det finns ett civilskyddssamarbete mellan Sverige och Norge, där man kan begära stöd.

– Så vitt jag känner till har det inte inkommit någon begäran från Norge. Men den här typen av händelser omfattas av civilskyddssamarbetet på europeisk nivå, säger Carl-Oskar Bohlin.

Norge har drabbats hårt när Hans dragit fram. Tusentals personer har evakuerats och hus har dragit med i jordskred.