Svampförgiftning: Skåne på tredje plats

Publicerad 2019-10-07

Så många har vårdats för sjukhus med diagnosen toxisk förgiftning efter att ha ätit giftig svamp, åren 2009–2018.

Dussintals skåningar har tvingats uppsöka sjukhus för svampförgiftning senaste tio åren.

I en jämförelse län för län kommer Skåne på tredje plats i landet, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

I genomsnitt 40 personer i landet läggs varje år in på sjukhus på grund av svampförgiftning, visar en sammanställning av Socialstyrelsens statistik från de senaste tio åren.

Majoriteten av fallen gäller mindre allvarliga förgiftningar, enligt Anna Myrnäs, läkare på Giftinformationscentralen.

– Varje år blir ungefär fem till tio personer förgiftade av lömsk eller vit flugsvamp, som kan vara dödliga, samt samt en eller två av de njurskadande svamparna, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Liten men giftig: Panterfläckig flugsvamp.

Statistiken från Socialstyrelsen visar endast fall där en läkare på ett sjukhus har ställt diagnosen "toxisk effekt av förtärd svamp".

Besök på akutmottagning eller inom annan specialiserad öppenvård ingår inte.

I statistiken sticker Jämtlands län ut, med bara två konstaterade sjukhusfall på tio år.

I Blekinge, med bara något fler invånare, vårdades 18 svampförgiftade på sjukhus under samma period.

Totalt i Sverige mellan 2009 och 2018 rör det sig om 397 patienter.

Vit flugsvamp, som innehåller det giftiga ämnet amatoxin.

Det finns bara en handfull svampar i Sverige som är extremt giftiga. Men att äta någon av de mindre giftiga svamparna kan vara nog så otrevligt.

– Man kan bli otroligt dålig i magen. En del kan må så illa att de måste läggas in någon dag på sjukhus. Det gäller kanske främst äldre eller andra lite klenare patienter, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

Det kan också vara svårt att skilja vissa fall av svampförgiftning från vanlig magförgiftning, som man kan få av svamp som har blivit dålig.

– Svamp är en känslig matvara som bör rensas och hanteras direkt när man kommer hem. Jag brukar säga att svamp ska hanteras ungefär på samma sätt som köttfärs, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

De giftigaste svamparna skiljer sig från mindre farliga varianter genom att deras gift verkar långsamt. De potentiellt dödliga svamparna vit flugsvamp och lömsk flugsvamp kan smaka bra och man märker ofta inte av symptomen förrän efter omkring tolv timmar.

Giftig eller inte? Många tar fel på svamp när de plockar. Detta är sillkremla, som luktar sill och är ätlig.

Vanligtvis yttrar sig förgiftningen först som magsmärtor med kräkningar och svåra vattentunna diarréer. Då är det av största vikt att komma till sjukhus.

– Efter tolv timmar är det för sent att magpumpa. På sjukhus kommer man att få dricka kol flera gånger under de närmaste dygnen och man får två olika sorters motgifter för att skydda framför allt levern, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

Vid misstanke om att man har fått i sig en olämplig svamp rekommenderar Anna Myrnäs att först ringa Giftinformationscentralen, på direktnummer eller via 112, för att få vägledning.

Hittills i år har informationscentralen rekommenderat sjukhusvård till 18 personer som misstänkts ha fått i sig någon av de giftigaste flugsvamparna, vilket är ovanligt många.

– Man ska alltid vara säker på vad för svamp man äter och lära sig de svenska giftsvamparna. Eftersom många som förgiftas inte har lärt sig att plocka svamp i Sverige har vi en broschyr med de vanligaste giftsvamparna på 29 olika språk, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.