Stora lungförändringar hos svårt sjuka coronapatienter

Publicerad 2020-03-26

Röntgenbilder hos några av de värst drabbade av covid-19 visar ett distinkt mönster av infektionen på lungorna skriver  Los Angeles Times.

Nu hoppas man att upptäckten ska hjälpa till att bota sjukdomen.

– De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom, säger överläkaren Sven Nyrén till SVT Nyheter.

Trots att de flesta som smittas av coronaviruset får så kallade milda symtom, så riskerar en mindre grupp människor att bli väldigt sjuka.

Vid en vanlig bakteriell lunginflammation får patienten vita fläckar som ofta är begränsade till en del av ena lungan.

Men när amerikanska läkare analyserade 121 skiktröntgenbilder av kinesiska patienter upptäcktes att de som fått lunginflammation av coronaviruset hade vita suddiga fläckar i kluster i utkanterna av båda lungorna vid revbenen.

När infektionen förvärras blev fläckarna allt vitare.

– Det är ett distinkt mönster, säger radiologen Adam Bernheim till Los Angeles Times.

Liknande mönster bland svenskar

Även svenska läkare har sett ett liknande mönster hos svenska coronapatienter skriver SVT Nyheter.

– Det är spännande för att vi kan förstå mer om hur lungorna angrips både vid corona och andra epidemier. De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom, säger Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Samtidigt finns det rapporter om att patienter har fått ärr på lungorna, men det är fortfarande oklart hur många som får en permanent skada skriver SVT.

PODD Hansson: Inte varit EU:s finaste stund
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen