Expert: Dags för Zelenskyj att leverera

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Volodymyr Zelenskyj ser ut att ha all anledning att fira.

Nu är det upp till bevis för Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj, vars parti ser ut att gå mot egen majoritet i landets parlamentsval.

– Tålamodet med politiker i Ukraina är enormt lågt. Levererar de inte, så ut med dem, säger Jakob Hedenskog vid FOI.

Den före detta skådespelaren och juristen Volodymyr Zelenskyj vann en jordskredsseger i det ukrainska presidentvalet i april, men tvingades dela makten med ett parlament dominerat av ledamöter lojala med ex-presidenten Petro Porosjenko. Det ledde till att Zelenskyj utlyste söndagens val, som egentligen skulle ha hållits i oktober.

Presidentpartiet Folkets tjänare ser nu ut att ta fler än hälften av mandaten i Ukrainas 450 platser stora parlament och därmed få egen majoritet. Det innebär att det nybildade partiet varken behöver ta hänsyn till det proryska partiet För livet eller de tidigare politiska tungviktarna Julia Tymosjenko och Petro Porosjenko.

– Det kan tyckas förvånande att ett parti som inte ens fanns för tre månader sedan får egen majoritet, men så är det i Ukraina. Det är snabba kast. Det kommer att bli enklare för Zelenskyj att få igenom sin politik nu, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker och Ukrainaexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Måste leverera

Valresultatet för Folkets tjänare är historiskt, det starkaste någonsin för ett parti i landet efter Sovjetunionens upplösning. Det säger något om Zelenskyjs popularitet – men kanske framför allt om ukrainarnas längtan efter förändring, säger Hedenskog.

– Det visar hur mycket ukrainarna hungrar efter nya politiska ansikten som inte är belastade av tidigare affärer och korruption.

President Zelenskyj står nu inför en mängd komplexa utmaningar. För de ukrainska väljarna har några av de viktigaste valfrågorna varit att få ett slut på kriget i östra Ukraina, att förbättra ekonomin och att bekämpa korruptionen i landet. Att Zelenskyj inte har någon politisk bakgrund – och inte vill ha etablerade politiker i sin regering – har uppfattats som ett steg i rätt riktning.

– Samtidigt finns det inget som säger att de nya personerna är mindre korrupta än de tidigare. De kanske ser sin chans att komma till maktens köttgrytor och de fördelar det innebär. Det är naivt att tro att det automatiskt innebär mindre korruption bara för att man byter ut det gamla parlamentet mot ett nytt, säger Jakob Hedenskog.

Ukrainarna är otåliga, fortsätter han. Nu måste Zelenskyj leverera på sina storslagna vallöften – och det snabbt.

– Man vill ha en verklig förändring och det kommer han behöva leverera, annars kommer det snabbt att komma missnöje med honom precis som med tidigare presidenter. Redan det här året tror jag att man måste se en riktning, och sedan ett verkligt resultat under de kommande ett, två åren.

Svår balansgång

Konflikten i östra Ukraina tros bli den största utmaningen. Här kommer Zelenskyj behöva sätta sig vid förhandlingsbordet med Vladimir Putin – och ett Ryssland som i grunden inte vill ha någon lösning, säger Hedenskog.

– Ryssland vill ha konflikten kokande för att kunna sätta press på Kiev och behålla Ukraina i sin intressesfär. Zelenskyj kan sätta sig ner och förhandla med Putin, men att lägga sig platt och att förhandla direkt med separatisterna har hittills avvisats. Att ge de ockuperade områdena en särskild status skulle vara svårsmält för ukrainarna och skulle kunna leda till missnöje, kanske till och med till en ny revolution.

– Zelenskyj måste stå upp för Ukrainas territoriella integritet och nationella säkerhet. Han har en svår balansgång framför sig, tillägger han.

Samtidigt är president- och parlamentsvalen något av en käftsmäll åt Ryssland. Två väl genomförda, demokratiska val bekräftar att Ukraina är en fungerande demokrati, säger Hedenskog, trots brister och stundtals kaos.

– Rysslands narrativ – att framställa Ukraina som en misslyckad stat som drivs av en fascistisk junta som bedriver antisemitisk politik – faller ganska platt när de lyckas genomföra demokratiska val upprepade gånger och dessutom styrs av en judisk president med en judisk premiärminister.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM