Trump vill förlänga gränsmur

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-17

Arbetet fortsätter med att färdigställa Donald Trumps mur mot Mexico. Bilden är tagen vid Coloradofloden den 1 november 2019.

Gränsen mot Mexiko ska förstärkas längs ytterligare 43,5 mil, om Vita huset får som det vill.

Hittills har en omkring 16 mil lång mur byggts.

En begäran om att bygga de utökade barriärerna har lämnats till USA:s försvarshögkvarter Pentagon, meddelar en anonym försvarstjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Pentagon kommer de närmsta två veckorna att utvärdera hur projektet kan genomföras och dess kostnader.

– Ibland går det inte att bygga i vissa områden, eller så är det svårt på vissa ställen, säger tjänstemannen till Reuters.

Sedan tidigare har beslut tagits om att bygga omkring 30 mil mur längs den 315 mil långa gränsen, varav hälften hittills har byggts, och Pentagon har då bara delvis tillgodosett Trump-regeringens önskemål.

Sammanlagt har presidenten lovat att bygga en drygt 64 mil lång mur längs den mexikanska gränsen till nästa presidentval i november 2020.

I fjol krävde Donald Trump att 5,7 miljarder dollar skulle tas ur statskassan för att bygga muren, men efter kongressförhandlingar i februari avsattes till slut bara 1,4 miljarder dollar. President Trump har därefter bland annat använt pengar från försvarsbudgeten för att kunna uppfylla sitt vallöfte om att förstärka gränsen mot Mexiko.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln