Madsens första ord: Jag är ledsen att ubåten sjönk

Kallas ”Raket-Madsen” – kollegorna i chock

Uppdaterad 2017-09-05 | Publicerad 2017-08-12

Det var en lugn Peter Madsen som räddades ur vattnet och mötte ett medieuppbåd på kajen.

– Jag har det bra. Men jag är ledsen för att Nautilus har sjunkit, var uppfinnarens första ord till danska TV2.

Vänner till Madsen – som i Danmark är känd som ”Raket-Madsen” – skakas av att beskedet att han nu misstänks ha mördat svenska journalisten Kim Wall, 30.

Vid klockan 11 på fredagsförmiddagen hittades den danske uppfinnaren Peter Madsen i vattnet i Öresund, samtidigt som hans ubåt sjönk.

Väl i land stod ett danskt medieuppbåd och väntade in uppfinnaren.

– Jag har det bra. Men jag är ledsen för att Nautilus har sjunkit, sa han till TV2.

– Jag var bara på en övningstur där jag lekte med olika saker på ubåten och då uppstod ett fel.

Kort därpå greps han misstänkt för att ha mördat en svensk kvinna, en journalist i 30-årsåldern, som anmäldes försvunnen under natten.

Bygger rymdraketer

I Danmark är 46-årige Peter Madsen en känd mångsysslare, uppfinnare och entreprenör.

”Nautilus” var hans tredje ubåtsprojekt och farkosten tog tre år att bygga. Den sjösattes år 2008.

Madsen driver också ett labb där han och kollegorna har konstruerat flera rymdraketer. Det uttalade målet är att bygga rymdfarkoster som kan bemannas – och för första gången skicka en amatörastronaut ut i rymden.

Därför är uppfinnaren allmänt känd som ”Raket-Madsen”.

På sin hemsida skriver dansken att hans ”passion är att hitta sätt att resa till världar bortom det välkända”.

”Vi är djupt skakade”

För hans kollegor är fredagens händelser en chock.

– Det råder inget tvivel om att alla vi på rymdlaboratoriet, som jobbar med Peter, är djupt skakade, säger kollegan Christoffer Meyer till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Det har varit en mycket underlig dag, där känslorna har hängt utanpå kläderna. Och nu när vi ser rubrikerna i medierna vet vi inte vad vi ska ta oss till. Vi är självklart tvungna att förhålla oss till utredningen. Men vi är djupt chockerade över att han nu misstänks för mord.

Meyer säger till Ritzau att han talade med Madsen senast vid halv åtta-tiden på torsdagen. Men då ska uppfinnaren inte ens ha nämnt att han skulle åka ut i ”Nautilus” samma kväll.

Skrev en bok om Madsen

Journalisten Thomas Djursing har skrivit en bok om ”Raket-Madsen”. Han säger till Ekstra Bladet att de två har bråkat många gånger, men att han ”vet vad som är rätt och fel”:

– Han vet var gränsen går. Jag har verkligen arbetat mycket med honom. Han kan ropa och skrika, men han är inte på något sätt en våldsam person.

Hans bok om Madsen ska ha beskrivit uppfinnarens ”speciella” barndom.

– Hans pappa var besatt att saker som Titanics förlisning och den världen tog Peter till sig, säger Djursing till TV2.

Säger att ventil gick sönder

Enligt Peter Madsen var det en ventil i ubåten som gick sönder på fredagsförmiddagen. Han säger till TV2 att han försökte laga den när vattnet började forsa in. ”Nautilus” sjönk på mindre än en halvminut och den har ännu inte gått att bärga.

Uppfinnaren hävdar att han var ensam i ubåten. Den svenska kvinnan är dock fortsatt försvunnen och dansk polis har, utan att ge ytterligare detaljer, gripit ”Raket-Madsen” misstänkt för mord alternativt dråp.