Hannah, 22, pressades ljuga om att hon varit sexslav

Publicerad 2017-07-01

Hannah Badi, 22, pressades av Love and hopes grundare Mikael Alfvén att ljuga om att hon hade varit sexslav på en bordell.

Kväll efter kväll stod hon på scen i olika svenska städer och fick besökarna att gråta och skänka pengar.

– Han är som en bordellägare. Han sålde inte våra kroppar, men han sålde vår historia, säger Hannah Badi om Mikael Alfvén.

Love and hope förnekar uppgifterna ”till 100 procent”.

Ing-Marie Alfvén, Sapana Badi, Pabitra Sunuwar, Carola Häggkvist, Hannah Badi, Sarita Badi och Mikael Alfvén vid mötet i Ödeshög 2013.

Aftonbladet kunde i torsdags berätta att den ideella organisation Love and hope – som tidigare hette Love Nepal – felaktigt pekar ut barn som prostituerade, att företrädarna flyger i business class, bor på lyxhotell och ljuger om att de själva räddar barn från bordeller.

I dag kan vi avslöja att publiken blev lurad vid Love Nepals insamlingsturné med fem nepalesiska flickor 2013. Under rubriken ”En sexslavs historia” besöktes tio församlingar inom pingströrelsen, från Vetlanda till Umeå.

Vid mötet hos församlingen Ordet i Ödeshög deltog sångerskan Carola Häggkvist. Efteråt sade hon till Aftonbladets reporter:

– Deras öden har berört mig långt in i hjärtat.

”Säg att din syster vill bli räddad”

Reklam för insamlingsturnén ”En sexslavs historia”

Tre av de nepalesiska flickorna på turnén hade verkligen varit sexslavar, och hade räddats från bordeller av organisationerna Maiti Nepal och Lighthouse Foundation.

Men inte Hannah Badi. Hon berättar hur det gick till när Mikael Alfvén övertalade henne att ljuga på scen:

– Första gången jag berättade min historia sade Mikael ”nej, nej, detta räcker inte, du måste berätta om din syster, att hon är i en bordell, att hon ringde och berättade för dig för några dagar sedan att hon vill bli räddad”.

När Hannah sade till Mikael Alfvén att ”hon har inte kontakt med mig, för på bordellen är de inte tillåtna att ha telefon” svarade han:

– Det är ok. Om vi säger sådana saker till folk, riktigt känslosamma saker, då tror folk. Och när de tror så ger de mycket pengar.

Trots att Hannah aldrig varit sexslav på en bordell lät hon sig övertalas att säga det:

– Jag kände att ”okej, kanske gör det att vi får mer hjälp”. Men när jag ljög framför människor var det mycket svårt, jag kände mig så nervös. Mikael sade många gånger att ”du måste gråta”. Han sade att om ”folk ser era tårar, då tror de, då ger de pengar, för tårar är verkligen ett tecken på att man är ledsen”.

Hur kändes det när du berättade att du räddats från en bordell?

– Jag känner mig dålig när folk tror att jag är en bordellflicka.

Dansen väckte hemska minnen

Carola Häggkvist med Hannah Badi i Ödeshög hos församlingen Ordet den 4 maj 2013.

Hannah Badi tillhör den föraktade folkgruppen badi i Nepal, som betraktas som oberörbara. Kvinnorna är hänvisade till att jobba som prostituerade. De dansar utmanande inför män – så kallad pachimi-dans – och får då pengar till mat. Föräldrarna säljer ibland sina döttrar till bordeller.

Som liten dansade Hannah Badi också, innan hon 2009 räddades från hembyn Surkhet Jhurpakola till ett nystartat barnhem i Kathmandu. Hon räddades av Raju Sundas från Lighthouse Foundation, som Love Nepal senare skänkte insamlade pengar till.

När Hannah kom till Sverige uppmanade Mikael Alfvén henne och de andra flickorna att dansa pachimi:

– Han sade att ”du måste pachimi-dansa”. Vi sade att ”om du säger att vi ska dansa så gör vi det”, för vi tänkte att han är vår hjälte, han gav oss pengar till mat och så att vi kunde gå i skolan. Men när jag började dansa mindes jag varje dag av mitt gamla liv. Och när jag kom till hotellrummet grät jag, för jag mådde så dåligt.

”Svenskarna gav riktigt mycket pengar”

Hannah var med vid två insamlingsturnéer i Sverige, arrangerade av Love Nepal:

– Jag såg med mina egna ögon att svenskarna gav riktigt, riktigt mycket pengar, vid varje möte. Alla som kom till mötena grät.

Hannah Badi är styrelseledamot i Lighthouse Foundation Nepal

I dag arbetar Hannah mot trafficking. När Aftonbladet når henne via Facebook Messenger befinner hon sig i Japan, där hon sprider information om badi-folkets situation:

– Men nu ljuger jag inte. För det finns ingen som säger att ”du måste ljuga”. Här pratar jag öppet, ur mitt hjärta. Jag berättar sanningen.

Hannah Badi är styrelseledamot i Lighthouse Foundation Nepal, som leds av Raju Sundas. Love and hope bröt förra året allt samarbete med Lighthouse Foundation, och anklagar organisationen för korruption och moraliskt olämpliga handlingar.

Organisationen nekar till allt

Mikael Alfvén är sjukskriven, och kan inte kommentera artikeln. Hans son Jonatan Alfvén säger:

– Detta har självklart inte utspelat sig. Vi nekar till 100 procent. Jag har tre ljudinspelningar med flickor som varit med på de här turnéerna. De säger det totalt motsatta, att det är din källa Raju Sundas som tvingat dem att ljuga om sin bakgrund.

Aftonbladet har sökt Carola Häggkvist för en kommentar. Sångerskan reste till Nepal med Love Nepal i december 2015, tillsammans med dottern Zoe och pojkvännen Jimmy Källqvist.

Hannah Badis syster räddades från bordellen för ett år sedan, av Lighthouse Foundation Nepal.

Följ ämnen i artikeln