Kronprinsessan: Blandade känslor inför 40

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2017-07-11

Kronprinsessan Victoria befinner sig mitt i livet – men någon ålderskris känner hon inte av.

Snart fyller hon 40 år och ett ordentligt firande väntas, även om hon nog helst hade låtit födelsedagen passera obemärkt.

– Jag känner mig inte som 40, säger kronprinsessan Victoria i en exklusiv TT-intervju.

Torsdagen den 14 juli 1977. Karolinska sjukhuset i Solna är omringat av journalister. I ett avskilt rum föds klockan 21.45 den flicka som några år senare ska komma att bli Sveriges kronprinsessa.

Först strax efter klockan två på natten går sjukhuset ut med den officiella kommunikén. Då är den nyblivna lilla familjen redan tillbaka på Slottet.

I sommar har det gått 40 år sedan kronprinsessan Victoria kom till världen.

Speciell känsla

Nu tar hon emot på Haga slott under en strålande försommarhimmel. Kronprinsessan är klädd i mörkblå dräkt, med håret i en stram knut och ett nyfiket leende på läpparna. Hon beskriver sig själv som "lite sliten".

– Det är klart att det är mycket som ska hinnas med. Det svänger mycket i programmet. Men det är ju det som gör det spännande och charmigt också, säger kronprinsessan Victoria.

Intervjun görs på glasverandan som vetter mot den privata delen av trädgården bakom slottet. En stor studsmatta står placerad invid grusgången och i sandlådan vid lekstugan, där kronprinsessans fastrar Hagasessorna lekte som små, ligger färgglada plastleksaker.

Det är en särskild känsla att familjen är tillbaka på Haga, säger hon.

– Jag har ju aldrig fått möjligheten att träffa mina farföräldrar, så att komma hit till Haga som jag vet betydde väldigt mycket för dem och deras barn, det känns oerhört speciellt. Det känns lite som att komma dem närmre. Ett försök att lära känna dem kanske, säger kronprinsessan.

Efterlängtade barn

I dag har hon en egen efterlängtad familj. För drygt fem år sedan förverkligades drömmen om att bli mamma, när prinsessan Estelle föddes. I fjol utökades familjen med en lillebror, prins Oscar.

Att förena uppdraget som kronprinsessa med att vara småbarnsförälder är samtidigt inte helt enkelt.

– Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt.

Även om kronprinsessan har mycket hjälp kan hon också känna sorg över det hon går miste om.

– Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, säger hon.

"Inga tråkiga barn"

Kungen och drottningen var ofta frånvarande under kungabarnens uppväxt. Kungen har tidigare uttryckt att han hoppas att Victoria får vara "mor så mycket som möjligt och ta hand om sin familj" innan det är dags att ta över.

– Det är ju lite av en annan tid vi lever i. Det finns en större förväntan på att man ska vara hemma med barnen mer. Det hjälper även oss, att det finns en förståelse för att vi nu när vi har små barn inte kan vara borta lika mycket som man kan när barnen är äldre, säger hon.

Hur skulle kronprinsessan beskriva prins Oscar och prinsessan Estelle?

– Oscar är väldigt lugn. Iakttagande i allra högsta grad. Lite reserverad, men orädd. Social och älskar sin storasyster. Estelle är så full av liv. Älskar människor, trygg, social, härlig humor, spexig. Och enormt omtänksam. Jag har inga tråkiga barn! utbrister hon glatt.

Hedrade terroroffer

Ett framträdande på sistone som gick rakt in i mångas hjärtan var när kronprinsessan, djupt rörd, dagen efter terrordådet på Drottninggatan kom till platsen för att hedra offren.

– Jag kände en jättestor sorg i att det nu även hade drabbat Stockholm och det öppna och tillgängliga samhälle som vi vill ha. Det var ett försök att förstå vad det är som drabbat oss. Men också givetvis för att visa mitt verkligen innerliga deltagande i den sorg som det innebär för så många människor som var på plats, säger hon.

Kronprinsessan fick tidigt lära sig att leva med närvaron av fotografer. Men att växa upp i rampljuset skapade också prestationsångest. Om den tunga tiden med anorexi säger hon nu:

– Det var en tuff period. En ganska vilsen period, inte helt ovanlig för när man är i den åldern. Jag är tacksam för att jag fick hjälp, för det är inte så lätt att ta sig ur en sådan situation själv, när man mår väldigt dåligt och har mycket ångest.

Vill tjäna Sverige

I dag har hon lärt sig att hantera höga krav och svåra känslor. Lugn och harmoni finner hon i naturen.

– Jag är ingen inomhusperson, jag mår mycket bättre när jag är utomhus. Så för mig betyder det väldigt mycket att komma ut, att få ta en promenad eller springa eller för den delen bara stanna upp och vara lite ute, med barnen eller så.

Även om kronprinsessan i dag fokuserar på sina plikter som just kronprinsessa, förbereder hon sig också för att ta över tronen en dag.

– Hela mitt liv går ut på att tjäna Sverige. Det kan låta pretentiöst i dagens läge att säga det. Men det är verkligen så jag känner.

En stor inspiration är mamma och pappa.

– Jag ser mina föräldrar i deras outtröttliga arbete och med vilken glädje de gör det, med ett aldrig sinande intresse. Jag hoppas att jag kan få känna samma glädje som de gör när jag är i deras ålder.

Ingen åldersnoja

Hur går tankarna kring 40?

– Jaaa... Tiden går ju alldeles för fort. Det är kontentan av det. Jag känner mig inte alls som 40. Men prinsessan Lilian sade alltid att det är hur man känner sig som räknas. I det här fallet är det positivt, för jag känner mig inte som 40, säger kronprinsessan.

Någon åldersnoja känner hon inte av.

– På gott och ont. För det hade kanske kunnat driva mig till att göra den svenska klassikern, men dit har jag inte kommit än, skrattar hon och syftar på kombinationen av fyra stora svenska långlopp.

Det hon mest av allt önskar sig? En lång sommar.

– Jag är väldigt redo för sommarlov just nu, säger kronprinsessan Victoria.

ANNONS

Tips på populär hudvård för dig:

APOTEA

Canoderm 5% Body Kräm 500g

191 kr

MEDS

CeraVe Ansiktsserum Resurfacing Retinol Serum (30ml)

175,2 kr

APOHEM

ACO Glow Booster Vitamin C Serum 30ml

156 kr

COMPUTERSALG

Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator 50ml

300 kr

DONNA BEAUTY

Filorga Time-Filler 5 XP Cream 50ml

399 kr

MEDS

CeraVe SA Smoothing Cleanser 236ml

103,2 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 30ml

63 kr

LYKO

Inotyol Salva 30g

49 kr

AHEAD

Dermalogica Skin Smoothing Cream 100ml

669 kr

APOTEA

Miniderm Body Cream 500g

203 kr

AHEAD

Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream 100ml

669 kr

KRONANS APOTEK

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+ 50ml

141,75 kr

DONNA BEAUTY

DermaCeutic K Ceutic Post Treatment SPF50 30ml

319 kr

BANGERHEAD

Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

168 kr

ELEVEN.SE

Peter Thomas Roth Instant FIRMx Eye 30ml

329 kr

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF30 150ml

148 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 240ml

144 kr

APOHEM

Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30ml

159 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream 100ml

199 kr

DOZ APOTEK

Descutan 4% 4x15ml

189 kr

LYKO

it Cosmetics Your Skin But Better CC+ Correcting Full Coverage Cream SPF50 32ml

169 kr

LOOKFANTASTIC

Bulldog Original Moisturizer 100ml

62 kr

MEDS

CeraVe Hydrating Cleanser 473ml

119,2 kr

APOHEM

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ PA++++ 50ml

159 kr

MEDS

CeraVe Foaming Facial Cleanser 473ml

127,2 kr

APOHEM

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml

179 kr

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse For Kids SPF50 150ml

154 kr

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 100ml

140 kr

DONNA BEAUTY

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml

619 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Concentrate 30ml

111 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu