Tusentals migranter till Lampedusa: "Hoppas få asyl"

Tina Magnergård Bjers/TT

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-09-16

De överlastade, rangliga båtarna tycks aldrig ta slut. Under ett enda dygn anlände 6 800 desperata människor.

Migranttrycket på den italienska ön Lampedusa har sällan varit så stort. Runt om i EU väcks nu frågan om vart alla ska ta vägen.

De klänger upp på pirar och klippor, vissa vadar i land. De tungt lastade, öppna båtarna har i veckan bildat kö vid hamnen i Lampedusa, Italiens sydligaste ö.

Nu försöker myndigheter och frivilligorganisationer hitta plats för tusentals migranter, människor som inte sällan flytt krig, förföljelse och fattigdom och reser med små barn. Tusentals förs till Sicilien och fastlandet med civila och militära fartyg, i vissa fall flyg.

– En utmanande situation, konstaterar Francesca Basile, chef för migration vid Italienska Röda Korset och på plats på ön, för TT på telefon.

– Vi börjar vänja oss vid ordet rekordvecka, men man får aldrig glömma de livsöden och mänskliga behov som finns bakom statistiken.

Viktigt med mat

Onsdagen utgjorde ändå ett rekord. Då kom över 100 båtar och 6 800 personer till den lilla Medelhavsön, fler än antalet bofasta där.

Sådan anstormning har Basile och hennes kollegor inte varit med om tidigare. Röda Korset, som i somras tog över driften av öns mottagningscenter och utökade kapaciteten från 400 migranter till uppemot 3 000, har i princip jobbat dygnet runt med att dela ut mat, vatten och campingsängar. I onsdags kväll serverades 7 000 portioner couscous och kött samtidigt som sjukvårdspersonal och psykologer scannade de nyanlända.

– Mat är viktigt för att migranterna ska känna sig säkra och välkomnade, säger hon.

– Många är ivriga att starta sina nya liv i Europa. Den stora utmaningen är att förklara att de inte kan stanna på ön. De måste vidare, i första hand till andra delar av Italien för att börja asylprocesserna.

Från afrikanska länder

Bilder från Lampedusa visar hur människor sitter tätt på marken och försöker skyla sig från solen genom att lägga klädesplagg över huvudet. Härom kvällen ska oroligheter ha brutit ut när polis drabbade samman med migranter på Favaloropiren, enligt nyhetstjänsten Euractiv. Basile säger dock att det inte handlade om regelrätta sammandrabbningar.

– När så många människor är på samma plats kan läget bli komplext. Alla har behov. Det enda viktiga är att bibehålla lugnet.

Lampedusa är en vanlig första anhalt för migranter från Nordafrika, i synnerhet från Tunisien och Libyen. Enligt Francesca Basile kommer den stora majoriteten nu från länder som Eritrea, Mali, Burkina Faso och Nigeria.

– Några få är från Syrien. I princip alla hoppas få asyl.

Nytt rekordår?

Trycket på Italien i allmänhet och Lampedusa i synnerhet är nu jämförbart med rekordåret 2016. Då tog landet emot 181 400 migranter enligt statistik från FN.

Den 12 september i år hade man tagit emot drygt 118 000 – vilket är nästan dubbelt så många som vid samma tidpunkt i fjol och nära tre gånger så många som i förfjol, visar statistik från civildepartementet i Rom.

Uppgången sker trots att rutten över centrala Medelhavet är ökänd som en av världens dödligaste. Människosmugglare gör numera resan även under vintermånaderna och verkar ta mindre hänsyn till väder och omständigheter än tidigare. I veckan drunknade ett fem månader gammalt spädbarn när en migrantbåt kantrade.

Och på europeisk jord väntar fler svårigheter. Italiens högerregering är inte välvilligt inställd till de migrant- och flyktingläger som växer i städer som Verona, Bologna, Florens och Neapel. Frankrike har skärpt bevakningen vid gränsen mot Italien och Tyskland har pausat en asyluppgörelse med Rom. Inom EU är migrationspolitiken en ständig tvistefråga och orsak till osämja mellan medlemsländer.