Grekland taget på bar gärning – dumpar migranter till havs

Uppdaterad 2023-05-22 | Publicerad 2023-05-21

Tolv migranter flöt omkring på Egeiska havet i en uppblåsbar gummibåt.

Nu har The New York Times verifierat en video som visar att det var den grekiska kustbevakningen som lämnat dem där.

– Myndigheterna kan inte längre ljuga om det som händer, säger aktivisten Fayad Mulla, som fångade händelsen på film, till Aftonbladet.

Den grekiska kustbevakningen har länge förnekat anklagelserna om att de systematiskt begår brott mot asylsökande flyktingar.

Men för första gången någonsin har bevis mot myndigheten fångats på film.

I en video, som filmats av den österrikiske aktivisten Fayad Mulla, transporterar myndigheten tolv flyktingar ut på det Egeiska havet – och där lämnas de åt sitt öde i en uppblåsbar gummibåt.

Filmen har verifierats av The New York Times.

– Myndigheterna kan inte längre ljuga om det som händer. Det här är olagliga deporteringar. Det här är bevis på hur de begår brott mot mänskliga rättigheter, säger Mulla till Aftonbladet.

Kidnappades av maskerade män

Enligt New York Times, som varit i kontakt med flyktningarna, hade de precis anlänt till ön Lesbos när de blev tillfångatagna av maskerade män den 11 april i år.

Därefter ska de ha blivit intvingade i en vit skåpbil som körde dem till en träbrygga innan de blev utskickade med en motorbåt till den grekiska kustbevakningens fartyg.

– Vi förväntade oss inte att vi skulle överleva. När de satte oss på den uppblåsbara gummibåten gjorde de det utan barmhärtighet, säger Naima Hassan, 27, som tillfångatogs tillsammans med sin sex månader gamla bebis.

Hon var på flykt tillsammans med migranter från Somalia, Eritrea och Etiopien när de stoppades på Lesbos.

Flöt omkring på öppet hav

Enligt uppgifter som New York Times tagit del av tvingades flyktingarna, varav flera av dem barn, ner i gummibåten vid kanten av Greklands territorialvatten.

Där flöt de omkring i drygt en timme innan de hämtades av turkiska kustbevakningen som förde de tolv personerna till ett flyktingläger i Turkiet.

– De här människorna har blivit lämnade åt döden av grekiska myndigheter. Jag förväntar mig att de som begår dessa brott ställs inför rätta. Jag hoppas på politiska konsekvenser. Så här ska det inte få gå till, säger Mulla till Aftonbladet.

Han berättar att han varit på ön i drygt två år för att dokumentera ”de övergrepp som myndigheterna begår mot flyktingar”.

EU-kommissionen: Är oroade

Det fartyg som grekiska kustbevakningen använt i videon ska delvis vara finansierat av EU-medel.

Och för New York Times uppger kommissionen i Bryssel att de känner ”oro efter att de sett filmen" och man planerar att ta kontakt med Grekland om händelsen.

– Grekland måste fullt ut respektera skyldigheterna enligt EU:s asylregler och internationell lag, inklusive att säkerställa tillgång till asylförfarandet, säger Anitta Hipper, EU-kommissionens talesperson för migration, till tidningen.

Premiärministern försvarar migrationspolitiken

Trots upprepade förfrågningar från den amerikanska tidningen har grekiska myndigheter avböjt att kommentera videon.

Men så sent som i förra veckan försvarade premiärministern Kyriakos Mitsotakis sin regerings ”tuffa men rättvisa” migrationspolitik under en valkampanj på Lesbos inför söndagens riksval.

Följ ämnen i artikeln