Koleraepidemin i Jemen exploderar

Uppdaterad 2017-09-29 | Publicerad 2017-09-28

I dag översteg antalet misstänkta fall av kolera 755 000 i Jemen.

Det gör koleraepidemin i landet till det näst mest omfattande utbrottet av sjukdomen som någonsin har uppmätts, enligt Oxfam.

– Vi kan inte fortsätta låta barn gå en smärtsam död till mötes i en sjukdom som är lätt att behandla, säger Nigel Timmins, Oxfams chef för humanitära insatser.

På bara fem månader har utbrottet i Jemen nära överstigit den tidigare mest omfattande koleraspridningen på Haiti, som pågick under sex år mellan 2010 och 2015, uppger hjälporganisationen.

Där uppmättes 795,794 misstänkta fall av kolera.

I Jemen räknades antalet misstänkta fall 755 000 i dag. 2100 personer har dött i sjukdomen.

Fortsätter det i samma takt kommer antalet misstänkta fall att nå en miljon i november, enligt Oxfam.

FN kallar nu situationen i Jemen för världens värsta humanitära kris.

Över 10 000 döda

– Över två år av krig har skapat idealförhållanden för sjukdomens spridning. Kriget har drivit landet mot svältgränsen, tvingat miljoner människor från sina hem, förstört de redan svaga vårdsystemen och förhindrat insatserna för att motarbeta kolerautbrottet,” säger Nigel Timmins, Oxfams chef för humanitära insatser i ett pressmeddelande.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015, och det talas om över 10 000 döda. Dessutom råder svår torka och fattigdom i landet. Miljoner människor har flytt sina hem och landet står på gränsen till svältkatastrof.

När den andra vågen av kolerautbrott startade den 27 april i år fanns det med andra ord grund för sjukdomen att sprida sig, skriver Oxfam.

I 20 procent av Jemens distrikt syns nu en tydlig koppling mellan utbredd hunger och kolera. I distriktet Hajja är en femtedel av alla människor på flykt och människor lever på gränsen till svält.

”Helt kollapsat”

Det är också mycket svårt för koleraspecialister att få visum till landet, och hjälporganisationer uppger att de möter restriktioner som förhindrar personal att nå ut i områden där hjälp behövs.

– Sjukhussystemet är i stort sett helt kollapsat, sa Hanna Broberg hos Läkare utan gränser till TT när hon i somras besökte landet för att bygga upp ett koleracenter.

Senast i går larmade hjälporganisationen Human rights watch om att alla sidor i kriget förhindrar förnödenheter att komma fram till de som behöver.

Följ ämnen i artikeln