Ja till omstridda könslagen – efter utdragen debatt

Publicerad 2024-04-17

Efter sex timmar av hårt debatterande blev till slut ett ja för den omstridda könstillhörighetslagen.

En av de största kritikerna efteråt var Jimmie Åkesson.

– Det är ett beslut som behöver rivas upp så snart som möjligt, säger SD-ledaren.

Debatten inleddes vid 09-tiden på onsdagsmorgonen och pågick non-stop till klockan 15.

Hårda ord och meningsskiljaktigheter utbyttes från talarstolarna när den omstridda könstillhörighetslagen – som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön – skulle debatteras och slutligen röstas om.

Under debattens gång anklagades både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att ”filibustra” och därmed försöka skjuta upp omröstningen till morgondagen.

Något som SD starkt tillbakavisade.

Jimmie Åkesson (SD)

234 ja mot 94 nej

”Vi har ingen avsikt att förlänga debatten i kammaren mer än nödvändigt. Vi kan därmed tillbakavisa rykten om att detta är en planerad filibuster” uppgav deras pressavdelning.

Vid 16.00 slog talman Andreas Norlén i klubban och kallade till omröstning.

Med 234 ja mot 94 nej röstades till slut den nya lagen igenom.

Detta trots att både SD och KD ville att förslaget skulle återförvisas till utskottet för mer beredning.

Något som det blev nej på.

Talmannen Andreas Norlén under dagens omröstning.

Åkesson: ”Behöver rivas upp”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson var skarp efter sin kritik när beslutet var klart.

– Jag tycker att det är ett beslut som behöver rivas upp så snart som möjligt. Jag är otroligt besviken på de delar av regeringen som valt att driva igenom det här trots att det uppenbarligen saknar stöd, säger Åkesson till media efter omröstningen.

Dock menar han att det inte kommer ha en inverkan på Tidöavtalet, eftersom det inte är en fråga som man samarbetar inom. Samtidigt som han kallar det för ett ”stort misstag”

– Det finns inte ens stöd för det här inom partierna, utan det här är något som drivits igenom av en väldigt högljudd och stark minoritet.

– Jag är förvånad över hur Moderaterna valt agera här.

Ellen Juntti (M).

De trotsade partilinjen

Det var två riksdagsledamöter som gick emot sina respektive partiers linjer i omröstningen. Socialdemokraternas Patrik Björck och Moderaternas Ellen Juntti valde att rösta nej.

– Jag har har ett stort stöd i att det här har ett dåligt lagförslag. Men det ska väl vara en seg finne för att säga det och stå för det, säger Ellen Juntti till Aftonbladet.

Moderaternas ledning krävde att partiets ledamöter röstade ja i frågan. Enligt uppgifter till Aftonbladet kan ledamöter som går emot vänta sig repressalier.

– Ulf Kristersson, Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra har alla röstat mot partilinjen, de har alla blivit partiledare. Men jag tror jag är lite för gammal för att bli det, säger Ellen Juntti.

– Jag hoppas inte det leder till konsekvenser. Jag tycker det är ett sundhetstecken att man kan tänka själv.

Moderaternas Mattias Karlsson.

Kan förlora sin utskottsplats

Partiets gruppledare Mattias Karlsson säger att han är besviken på sin partikollega.

– Jag räknar med att sitta ner i samtal under veckan och så får vi återkomma om det blir konsekvenser av att hon har valt att ställa sig utanför riksdagsgruppens gemenskap, säger Mattias Karlsson.

Den reprimand som kan bli aktuell är att Ellen Juntti förlorar sin plats i utskotten som hon sitter i, säger Mattias Karlsson.

Men han vill inte redan nu slå fast vilka konsekvenser Ellen Junttis agerande kan leda till.

– Jag är besviken. Hon väljer att ställa utanför det som vi gemensamt beslutat i riksdagsgruppen ska vara vår ståndpunkt, säger Mattias Karlsson.

Den nya lagen innebär att man sänker åldersgränsen från 18 till 16 år, och att det ska räcka med en vårdkontakt innan ett juridiskt könsbyte. Därmed kommer ingen diagnos om könsdysfori att krävas.

Under dagen hölls debatt och röstning i riksdagen.

Följ ämnen i artikeln