Rapport: Risk för radonexponering i Telias tunnlar

Publicerad 2024-04-27

Höga halter av radon i Telias tunnlar under Stockholm innebär en risk för oacceptabel exponering, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i en ny rapport.

Telia saknar i dag kunskap om hur stor exponeringen är, och tar inte sitt fulla ansvar för att skydda anställda, enligt SSM.

– Vi tar naturligtvis kritiken på största allvar, även om vi inte helt delar Strålsäkerhetsmyndighetens bild, skriver Irene Krohn, pressansvarig på Telia, i ett mejl till Aftonbladet.

Under Stockholm sträcker sig ett flera mil långt tunnelnätverk som Telia äger. Varje dag får arbetstagare, anställda hos entrepenadföretag som verkar i tunnlarna, i sig det naturligt förekommande radioaktiva ämnet radon.

Men Telia vet inte alltid hur mycket av ämnet som finns i tunnlarna. Företaget tar inte heller sitt fulla ansvar för att skydda de som jobbar i tunnlarna. Det slår Strålsäkerhetsmyndigheten fast efter en inspektion, vilket även nyhetsbyrån Siren rapporterat om.

Långvarig exponering av för mycket radon ökar risken att drabbas av lungcancer.

– Problematiken handlar om att de arbetstagarna i tunnlarna kan få för hög radonexponering, säger Veronika Ingeström, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Blir farligt”

Det radioaktiva ämnet radon bildas naturligt och finns överallt, men radonhalten är högre under marken än ovan. Får du i dig för mycket för länge så ökar risken att utveckla lungcancer.

Entreprenaderna mäter radonexponeringen. Men Telia tar inte tillräckligt mycket del av mätningarna. Det riskerar att arbetstagarna kan få i sig för mycket, för länge.

– Det är naturligt att det finns radon i vissa miljöer där arbetstagare vistas, men om arbetstagare blir exponerade för en hög radonhalt under lång tid medför det en ökad risk, säger Veronika Ingeström.

– Telia behöver inhämta mer information och följa sina entreprenörers radonexponering bättre. Det gör man inte nu, fortsätter hon.

Delar inte myndighetens bild

Telia har tagit del av kritiken som framförs i inspektionsrapporten.

– Vi tar naturligtvis kritiken på största allvar, även om vi inte helt delar Strålsäkerhetsmyndighetens bild, skriver Irene Krohn, pressansvarig på Telia, i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt Telia följer man de regler och gränsvärden myndigheten satt.

– Vi har kontroll på gränsvärden just för att ingen skall utsättas för skadlig exponering.

Men enligt företaget är inspektionen ändå välkommen.

– Förbättringar i processer och rutiner görs hela tiden och inspektionsrapporten från SSM hjälper oss att ta ytterligare viktiga steg.