Ingen oro över resor till Turkiet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-12

Det råder en politisk kris mellan länderna.

Men det bör svenskar som bokat resor till Turkiet inte bry sig om, enligt UD.

– Det här är en fullständig ickefråga, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Turkiet är ett av svenskarnas populäraste turistmål. Omkring 350 000 svenskar åker dit varje år.

Nu har relationen mellan Sverige och Turkiet har försämrats sedan riksdagens beslut att kalla massakern på bland annat armenier 1915 för ett folkmord. Men varken Ving, eller konkurrenterna Apollo och Fritidsresor tror att krisen mellan länderna kommer att påverka deras resenärer.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om vad det här kommer att betyda. Vi måste själva prata med UD, vi följer deras rekommendationer om vilka länder man kan åka till. Men det är ganska vanligt med politisk turbulens, och det brukar inte avskräcka våra resenärer, säger Lottie Knutsson, informationsdirektör på Fritidsresor.

"Ickefråga"

UD:s presschef Anders Jörle tycker inte att svenskar som bokat resor till Turkiet ska bry sig om den politiska situationen mellan länderna.

– Det här är en fullständig ickefråga för oss. Vi kan inte se hur det här skulle påverka någon som ska åka till Turkiet, säger han.

Charterresorna börjar i april

Oroliga resenärer, som tror att relationen mellan länderna kan få inverkan på deras resa, bör skaffa ett avbeställningsskydd, säger Kajsa Moström, informationsdirektör på Apollo.

– Då kan man boka om resmålet utan kostnad. Men ingen har hört av sig till oss med frågor om Turkiet, säger hon.

Charterresorna till Turkiet kommer igång på allvar i slutet av april. Ving har dock resor till landet även på vintern.

– Turkiet är vårt största resmål efter Mallorca. Mellan 90 000-100 000 av våra resenärer åker dit varje år, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving, som bedömer att bolaget idag har under 1000 svenska resenärer i Turkiet.