Så mycket tjänar din mäklare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-17

Aftonbladet Plus har listat alla Sveriges mäklare

Bostadspriserna fortsätter att stiga – och med dem mäklarnas löner.

Aftonbladet Plus har listat alla Sveriges mäklare och hur mycket de tjänar.

Bostadspriserna fortsätter att stiga trots hot om räntehöjningar. Med priserna stiger mäklarnas arvoden. En fastighetsmäklare i Stockholmsområdet tjäna flera hundra tusen kronor på ett par dagar. Bara objektet är tillräckligt attraktivt.

– Det finns några stycken som tjänar väldigt bra, men för genomsnittet är det inte så fett, säger Lars Kilander, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet som organiserar 70 procent av landets mäklare.

Området avgör

De allra flesta mäklare arbetar mot provision. Ett par procent av köpeskillingen går till mäklaren. Av dessa går sedan en viss del till mäklaren och resten till firman.

– Hur mycket man tjänar handlar om vilka uppdrag man får och om prisutvecklingen. I Stockholm går det att tjäna mycket, men i Norrland har priserna stått tvärstilla i flera år, säger Lars Kilander.

Lägre provision

I Stockholm har konkurrensen mäklarna emellan istället pressat ned provisionssatserna. Vissa mäklare åtar sig därför fler uppdrag än de egentligen hinner med.

– Risken ligger i hur många uppdrag man kan hantera med bibehållen kvalitet. Det är alltför sällan en mäklare tackar nej till chansen att förmedla ännu en bostadsrätt, säger Lars Kilander.

En uppenbar risk är förstås att mäklarna slarvar med uppdragen i jakten på snabba pengar.

– Både Mäklarsamfundet och de stora firmorna utför kvalitetskontroller där köpare och säljare får en blankett om hur de tycker att affären var skött. Det är firmornas viktigaste instrument för förbättring, säger Lars Kilander.