Svart hål slukar stjärna

Publicerad 2011-06-18

Två månader långt utbrott förbryllar astronomerna

Bilden visar en illustration av ett enormt svart hål som växer sig större långt från jorden.

Det gigantiska svarta hålet slår astronomerna med häpnad.

Normalt är ett utbrott av strålning över på några sekunder.

Det här har pågått i två månader.

Ett svart hål som sprutar ur sig gammastrålning är inget ovanligt. Men då är utbrottet oftast över på bara några sekunder, eller till och med millisekunder. Det utbrott som forskarna nu har upptäckt har redan pågått i över två månader. Och det visar ännu inga tecken på att avta.

Slits sönder inuti

Förklaringen är att det svarta hålet har dragit ner en stor stjärna som nu slits sönder i oerhörd fart inuti det svarta hålet, tror Bengt Gustafsson, professor i astronomi vid Uppsala universitet.

– Svarta hål är kolossalt djupa schakt, så när stjärnan dras ner i det här schaktet accelererar den och alla delar som den består av kolliderar i enorm fart. Då kommer det här gammastrålningsutbrottet, säger han.

Fungerar som föda

Gammastrålningen som sprutas ut är den allra mest intensiva strålningsformen och innehåller mer energi än röntgenstrålning. Men vi kan tacka vår lyckliga stjärna att det nyupptäckta svarta hålet ligger långt från vårt jordklot.

– Det här hålet ligger så långt bort att du inte ens kan föreställa dig avståndet, säger Bengt Gustafsson.

Stjärnan som bryts ner fungerar som föda åt det svarta hålet, som enligt forskarna länge höll sig stilla utan att ”äta”.

– Om det är så som det verkar så ser vi här hur ett svart hål växer till sig. Om det fortsätter så här kan det bli enormt stort, säger Bengt Gustafsson.