Mystik kring avrättad kärnenergiexpert

Publicerad 2016-08-07

Shahram Amiri.

Den iranske kärnenergiexperten Shahram Amiri har avrättats i sitt hemland för förräderi, uppger hans familj till BBC.

Han fängslades 2010 efter att ha återvänt från USA – dit han själv säger sig ha blivit kidnappad och pressad på information av CIA.

Iran bekräftade på söndagen att mannen hängdes som spion.

Följ ämnen
Iran

Shahram Amiris sista år i livet var dramatiska och som hämtade ur en spionthriller.

Han försvann 2009 i Saudi Arabien under en pilgrimsresa till Mecka. Ett år senare dök han upp i USA och sa att han blivit kidnappad av agenter, skriver TT. Enligt hans berättelse ska CIA ha utsatt honom för intensiv psykologisk press i jakt på känslig information om det iranska kärnenergiprogrammet.

Shahram Amiris mamma berättar för BBC att hon i veckan fick sin sons döda kropp hemskickad. Han hade då repmärken kring halsen. Efter att han begravts hölls en minnesceremoni för honom i staden Kermanshah 50 mil sydväst om huvudstaden Teheran.

Berättade på video

Var Shahram Amiri, som föddes 1977, hållits fängslad i Iran är okänt. De iranska myndigheterna dröjde till söndagen med att bekräfta hans död.

– Genom sina kontakter med USA, gav Amiri vital information om landet till fienden, säger Gholamhossein Mohseni Ejeie, juridisk talesman, vid en informationsträff för media, enligt AFP.

Enligt uppgifter ska han ha haft ingående kunskaper om Irans kärnenergiprogram, skriver BBC.

Shahram Amiri har berättat om kidnappningen och fångenskapen i USA på tre videofilmer – som ska vara inspelade i USA.

"De tog mig till ett hus som ligger någonstans, jag visste inte vart. De gav mig en injektion med bedövningsmedel", säger han på en av filmerna.

I en annan video hävdar han att han flytt från det amerikanska förvaret.

Återvände som hjälte

När han återvände till Teheran var det som hjälte. De senaste åren har det varit tyst om honom, fram tills nu.

USA har tidigare förnekat att CIA skulle ha kidnappat Shahram Amiri, vilket BBC rapporterade 2010 i samband med att han var i färd att återvända hem. Han ska ha befunnit sig frivilligt i landet, enligt de amerikanska myndigheterna.

Följ ämnen i artikeln