Nytt krismöte i Liberalerna

Publicerad 2016-09-17

Liberalerna kallade på lördagen hela partiledningen till krismöte efter den senaste veckans turbulens i partiet.

Mötet sammankallades av partiledaren Jan Björklund – som var den enda som pratade.

”Jag vet att många är besvikna på att konflikter och kris har fått dominera bilden av Liberalerna.”, skriver han i ett internt mejl, enligt Ekot.

Den gångna veckan har präglats av konflikt inom Liberalerna.

Striden har gällt toppnamnet Birgitta Ohlsson som anklagats av höga företrädare i partiet för att ha avvikit från partilinjen.

I onsdags höll riksdagsgruppen ett sju timmar långt krismöte - och på lördagen var det dags igen.

Partiledaren talade

Enligt Ekot har Jan Björklund över mejl sammankallat till ett telefonmöte klockan 17.00 där riksdagsgruppen, EU-parlamentariker, partistyrelsen, gruppledare, kommunal- och landstingsråd samt ordförande i länsförbund deltar.

Endast partiledaren Jan Björklund fick uttala sig under mötet som ska ha gått ut på att ena partiet. Flera hundra personer ska ha deltagit.

– Vi är glada att Jan Björklund tydligt markerade att man har fortsatt stöd för Birgitta Ohlsson i partiledningen. Även att man markerade senaste tidens händelser och vikten av att nu försöka gå vidare och fokusera på den politiska utvecklingen, säger Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet till Ekot.

Radion har tagit del av Jan Björklunds kallelse från i går kväll där han tar upp bråken och skriver  "Jag vet att många är besvikna på att konflikter och kris har fått dominera bilden av Liberalerna."

"Skapar osäkerhet"

I kallelsen tog han också upp mötet i riksdagsgruppen och uppger att man nu är överens om ett förhållningssätt om hur partiet ska kommunicera.

"När vi i ledningen upprepade gånger går ut offentligt med olika åsikter skapar det en osäkerhet om vad Liberalerna egentligen vill".

Konflikten mellan Birgitta Ohlsson började i veckan efter att Jan Björklund uppmanat regeringen att bjuda in Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal mellan riksdagspartierna. Utspelet kritiserades offenligt av Birgitta Ohlsson. I samma veva kritiserade hon den liberala partiledningens förslag om att förbjuda nyetablering av religiösa friskolor.