Svensk hjälporganisation vägrar ta emot pengar

Publicerad 2016-01-04

FN:s flyktingorgan UNHCR är i desperat behov av pengar.

Ändå väljer den svenska grenen att tacka nej till 400 000 kronor från Boliden.

– Vi vill inte ta några risker med vårt varumärke, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare.

Tillsammans med fackklubbarna kom ledningen för Bolidens svenska gruvor överens om att pengarna som skulle ha gått till julklappar till personelen istället skulle skänkas till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Idag har Västerbotten-Kuriren avslöjat att biståndsorganisationen tackat nej till de 400 000 kronorna och skickat tillbaka dem.

Uppmanar företag att hjälpa

UNHCR:s hemsida finns det gott om uppmaningar till företag att omvandla personalens julklappar till flyktingbistånd men ingenstans står det att man kan komma att tacka nej till gåvorna utan skriver att man alltid får ett diplom och tackbrev.

– Vi har en tydlig policy att inte samarbeta med företag inom vapen- eller tobaksindustrin, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för den svenska grenen av UNHCR.

Men den policyn är väl inte tillämplig på gruvföretag?

– Boliden är stämda i Spanien för en dammolycka, vi tycker att det är en för stor risk för oss att ta emot pengar från dem.

Så, företag som blivit stämda är inte heller välkomna som bidragsgivare?

–Det avgör vi från fall till fall, det beror lite på vad det står i medierna och vi anser att Bolidens anseende kan påverka UNHCR negativt.

Ni avgör det lite godtyckligt, alltså?

– Det är inte ovanligt att hjälporganisationer säger nej till pengar.

Hur ofta skickar ni tillbaka pengar?

– Det är inte så ofta.

”Tråkigt och märkligt”

Hos Boliden är man häpen över UNHCR:s agerande.

– Det är både tråkigt och märkligt att de tackar nej till pengar som våra anställda avstått. Vi brukar varje år skänka julkortspengar till olika organisationer, säger Marcela Sylvander, kommunikationsdirektör.

– Det här är första gången någon skickat tillbaka vår gåva.

Redan i september förra året sa FN:s flyktingkommissarie António Guterres i en intervju med The Guardian att UNHCR i princip är bankrutt.

Följ ämnen i artikeln