Halshöggs i Turkiet – för att han avslöjar IS

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-10-31

Två unga, syriska män hittades tidigt på fredagsmorgonen halshuggna i Turkiet.

En av dem tillhör en aktivistgrupp som kämpar mot IS – en grupp som gör allt den kan för att beskriva vad som egentligen pågår inne i IS "huvudstad" Raqqa.

20-åriga Ibrahim Abdul Qadar och hans vän Fares Hamadi avrättades brutalt genom halshuggning i staden Sanliurfa i södra Turkiet. Staden ligger 55 kilometer från den syriska gränsen.

Båda hittades i vännens hus under fredagsmorgonen, skriver AFP som varit i kontakt med personer som kände männen. IS tog senare på sig ansvaret för attacken.

Avslöjar IS riktiga ansikte

Ibrahim Abdul Qadar tillhör en grupp aktivister som kämpar med att avslöja och berätta för världen vad IS egentligen håller på med i Raqqa, staden som IS kallar "huvudstad".

Aktivistgruppen vid namn "Raqa is being slaughtered silently" dokumenterar och sprider Islamiska statens övergrepp på nätet.

De publicerar regelbundet information, foton och videor från IS diktatur.

Varje dag är en kamp för att inte bli hittad av IS-krigare.

”Jag kommer att sakna dig”

En av aktivisterna som kämpar mot IS vid namn Abu Mohammed skriver på Twitter efter morden: ”Den som är ute efter att döda oss kommer att ta slut... Vi kommer att fortsätta, även från smutsen.”

Enlig Abu Mohammed, som AFP har pratat med, var båda männen från Raqqa.

En annan aktivist från gruppen sörjer sin vän: ”Ibrahim, en av våra medlemmar, hittades halshuggen i Urfa i dag. Varför lämnade du oss? Jag kommer att sakna dig.” skriver han på mikrobloggen.

Första mordet utanför Syrien

Medlemmar ur aktivistgruppen har dödats i Syrien förut. Men det här är första gången som en aktivist dödats utanför landet, skriver AFP.

Gruppen grundades i april 2014, inte långt efter att IS tagit kontroll över Raqqa från andra oppositionsgrupper.

Följ ämnen i artikeln