Reine, 43, räddades ur eldmassorna

Publicerad 2015-07-22

För ett år sedan räddade de honom från döden i Västmanlands eldmassor.

Nu har hjältarna och Reine blivit vänner - för livet.

– Vi brukar gråta en skvätt när vi ses, säger Reine Ullén, 43, till Aftonbladet.

Den 31 juli 2014 startade en gnista från en skogsmaskin i Surahammar den största skogsbranden i modern svensk historia. Först den 11 augusti bedömdes elden i Västmanland vara under kontroll och en månad senare avslutades räddningsarbetet. Trots att hundratals brandmän kämpat mot lågorna dygnet runt så hade runt 14 000 hektar skog och 25 byggnader brunnit ner eller brännskadats. Tusentals tvingades lämna sina hem. En person blev fast i bränderna och dog. Det hade kunnat bli fler.

Den 4 augusti blev timmerbilchauffören Reine Ullén, 43, och hans 30-åriga kollega Robert Svensson plötsligt omringade av eldhavet.

– Jag minns klart hur vi blev överfallna av elden, säger Reine.

– Vi trodde att den skulle vara mil bort, men så kom det bara eldbomber. Jag snubblade och det blev min räddning, för framför mig föll ett träd och så var min kollega borta.

Robert Svensson omkom och Reine låg mitt i eldhavet i två timmar. Området ansågs för farligt för brandkåren att gå in i. Reine ringde sin fru Camilla för att ta farväl och lade sig ner för att dö på vägen, mitt i den brinnande skogen utanför Ängelsberg. Då trotsade brandmännen Tommy Tuike, 40, Mikael Bergner, 42, och Björn Svensson, 40 sina chefer – och drog ut honom.

”Ett mardrömsår”

Reine överlevde mot alla odds, men ett år senare lider Reine fortfarande av svåra skador.

– Det har varit ett mardrömsår. Det blev ju två och en halv månad på sjukhuset i Linköping för mina 65-procentiga brännskador. Det var mycket lidande, sömnpiller och smärtstillande och jäkelskap där. Sedan fick jag komma hem i drygt två veckor innan jag skrevs in vid sjukhuset i Falun för att börja rehabiliteras, säger han.

Reine blir sakta bättre, men är sjukskriven och har brännskador över hela kroppen. Han tvingas ha på sig kompressionskläder för att skinnet ska växa ut på rätt plats. Men traumat har gett honom nya perspektiv på tillvaron.

– Förut vaknade man varje dag och gnällde på att man hade ont någonstans eller var snuvig i näsan. Man tyckte jämt synd om sig själv – fast man var frisk, säger Reine.

– Men när man sitter här så inser man att man har ju haft det jäkligt bra.

”Tre helt fantastiska killar”

Han säger att han kommit närmre sin fru och insett hur mycket det betyder att ha familj och vänner omkring sig som kan stötta honom. Och i sina tre hjältar, barndomsvännerna från Virsbo, har han funnit tre goda vänner.

– Vi har ju fått ett speciellt band till varandra. Jag trodde inte att tre starka brandmän skulle kunna gråta men varje gång vi ses så fäller vi alltid några tårar. Det är tre helt fantastiska killar. Det är underbart att det finns sådana människor, säger han.

Tommy, Björn och Mikael har hedrats med flera pris, bland annat Aftonbladets ”Svenska Hjältar”, för sina insatser. Därför har de inte kunnat helt lägga de traumatiska helvetesveckorna bakom sig.

– Vi har ju vår historia här. Skogen där farsan varit och pimplat och gått promenader, där vi tränat, den är ju helt borta. Så man blir mer påverkad av det mer än man tror, säger Björn.

De promenerar genom det ändlösa fältet av nerbrunnen skog.

– Det ser ut som ett månlandskap. När man kommer ut hit förstår man ju verkligen vidden av det som hände, säger Björn.

Friade till flickvännen

Han minns hur det såg ut när de släpade ut Reine från eldhavet.

– På backen var det som en vit aska och under det så glödde det. Det var som om det var dataanimerat.

Men precis som de boende i området jobbar med att gå vidare efter helvetesveckorna för ett år sedan, så har redan naturen i omnejden börjat återhämta sig – med en helt ny flora.

– Jag är egentligen ingen naturmupp men jag har faktiskt jagat den fridlysta blomman Svedjenäva. Den kan ligga under marken i flera sekel och gömma sig, och blommar bara vid över 80 graders värme, berättar han.

Och branden fick även kärleken att blomstra för Tommy. Han insåg hur allt kan vara över när som helst, tog i vintras mod till sig – och friade till flickvännen Linda, 27, på ”Svenska hjältar”-galan.

– Jag hade blivit påverkad av branden. Allt som har hänt har gjort att jag blivit lite mer blödig och man tänker lite mer på sina nära och kära, sa han.

Någon som också inspirerat honom till att njuta av varje dag var Reine - som givetvis dök upp på Tommys svensexa i lördags.

Följ ämnen i artikeln