Kravaller efter Trumps besked om Jerusalem

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2017-12-07

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel samt flytta ambassaden till staden har väckt ramaskri i världen.

På Gaza-remsan och Västbanken har minst 16 palestinier skadats, enligt israeliska medier.

Följ ämnen
Gaza
Polis skjuter tårgas mot demonstranter i Betlehem, Västbanken

Strax efter Trumps väntade men kontroversiella beslut utlyste Hamas-ledaren Ismail Haniya en ny intifada, uppror, mot Israel.

Samtidigt manade palestinierna till ”tre dagars vrede” i protest mot beslutet.

– – Vi måste mana till, och vi måste arbeta för, en intifada mot den sionistiska fienden, säger Haniya enligt nyhetsbyråer.

På torsdagen har minst 16 personer skadats i kravaller mellan palestinier och israeliska soldater, enligt Röda korset.

Enligt den israeliska armén har ”hundratals” palestinier attackerat soldater både på Västbanken och Gaza med stenar. Soldaterna svarade med gummikulor men också med riktig ammunition, enligt Haaretz.

Samtidigt hävdar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ett antal andra länder också hört av sig med planer på att flytta ambassader.

Många har varnat för att president Donald Trump genom planen att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

Och kommentarerna är upprörda i stora delar av världen.

– President Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett nytt uttalande i Bryssel.

– Den enda realistiska lösningen bygger på två stater, med Jerusalem som huvudstad för båda, betonar Mogherini.

– Det värsta som kan hända nu är ett upptrappande av spänningarna kring de heliga platserna i Jerusalem, säger utrikeschefen, som i morgon kommer att träffa utrikesministern i Jordanien – som agerar som garant för de många heliga platserna i Jerusalem – för att diskutera situationen.

På torsdagsmorgonen höll Netanyahu ett tal i Jerusalem där han meddelade att kontakter redan etablerats med "många" andra länder som också vill flytta sina ambassader från Israels ekonomiska nav Tel Aviv till Jerusalem. En del av dessa flyttar väntas enligt Netanyahu gå snabbare än USA:s, som har ett extra stort säkerhetsmaskineri runt sina beskickningar.