Brottslingarna bekämpar branden

Publicerad 2013-08-28

Regnar aska över dricksvattnet

Historiskt stora eldsvådan regnar aska över San Franciscos dricksvatten.

3 600 brandmän kämpar för att rädda kraftverk och dricksvatten.

Nu har dömda brottslingar kommenderats ut till eldens frontlinjer.

Eldsvådan utanför San Francisco har uppgraderats till den sjunde största i Kaliforniens historia.

Den jättelika skogsbranden som härjat i elva dagar och slukat stora delar av Kaliforniens mest uppskattade naturområden härjar fortfarande till största delen fritt.

– Vi är inte där än, men vi börjar få lite mer kontroll på den, säger Lee Bentley, brandtalesperson för USA:s skogsmyndighet till Huffington Post.

Brottslingar vid frontlinjen

Mitt i händelsernas centrum finns dömda brottslingar som kommenderats ut för att förstärka de redan flera tusen brandmän som hugger ned träd, gräver diken och dränker marken i vatten för att stoppa lågornas framfört över delstaten.

Brottslingarna, klädda i orangea brandskyddskläder, hjälper de ordinarie räddningsmanskapen i utbyte mot 46 dollar, motsvarande 300 kronor om dagen. Manskapet väljs ut bland förbrytare som inte är dömda för våldsbrott utan oftast inbrott, droginnehav och bedrägeri. Deras huvudsakliga uppgift är att utföra fysiskt arbete som att gräva diken och röja mark för att branden inte ska kunna sprida sig ohindrat.

Dricksvattnet hotat

På onsdagen täcker skogsbranden 700 kvadratkilometer – och växer fortfarande.

För var dag har fler brandmän skickats till området för att rädda naturområden, boenden – och stadens viktiga el- och vattenförsörjning.

Över 3 600 brandmän uppges kämpa med branden och dömda brottslingar har kommenderats ut för att bekämpa den. Räddningsmanskapet har lyckats stoppa brandens framfart västerut – mot San Francisco. Istället fortsätter lågorna att sluka naturområdena kring Yosemites nationalpark.

Branden har rasat öster om San Francisco sedan 17 augusti då den bröt ut i Stanislaus nationalpark, då var oron att den skulle sprida sig till grannparken Yosemit, vilket den gjorde. Därefter kämpade myndigheter för att rädda boendenn och turistattraktioner som evakuerats, men under helgen brann även de upp.

Nu har hotet mot San Francisco förverkligats när branden omringar den viktiga Hetch hetchyreservoaren som huserar en stor del av San Franciscos dricksvatten. Även om själva dammen ska tåla lågorna är det oklart hur länge aska kan regna över vattnet innan det blir odrickbart.

Regnar aska

– Oron är att aska samlas i reservoaren och hur det påverkar kvaliten på dricksvattnet, säger Charles Sheehan, VA-chef för San Francisco i ett uttalande till Huffington Post.

Även flera kraftverk och kraftledningar som ger el till San Francisco har förstörst och fler hotas de närmsta dagarna.

– Vår stora oro är hur branden kan påverka infrastrukturen. Vi har dyra och avlägsna kraftledningar och vattenkraftverk mitt ute i ingenstans, sa Kelly Huston på Kaliforniens nödmyndighet till Huffington Post.