”Korkat att bara peka ut muslimer som moralpoliser”

Publicerad 2018-06-11

Alán Ali har mött ”moralpoliser” i 15 år.

Han har själv varit utsatt för dem.

Moderaternas förslag riskerar att misslyckas eftersom det indirekt riktar sig mot muslimer, menar han.

– Det vore korkat och trångsynt om debatten ska handla om bara en grupp, säger han.

Alán Ali, 42, är född i irakiska Kurdistan, uppvuxen i Klippan, och bor nu i Malmö.

Han har i över 20 år jobbat med unga män och deras attityder kring sex, kön och jämställdhet.

Han har varit sexualupplysare på RFSU och på Fryshuset i Malmö ledde han i flera år projekt för att förebygga hedersrelaterat våld.

I dag är han frilansande konsult och föreläsare med värdegrund som tema.

”Moralpoliser” finns, säger han. Han har själv varit utsatt för dem.

När han var yngre hade han långt hår, körde motorcykel och bodde i Rosengård. Han fick ofta höra av de äldre männen i området att det är opassande. Bara ligister kör motorcykel.

– Så är det i en del Mellanösternkulturer. De sa ”du är en utbildad man, du är vår röst i samhället, propra män beter sig inte så”.

Får uppleva homofobi

Vissa frågar varför han tuggar tuggummi under ramadan. Andra tror att han är bög för att han som man med rötter i Mellanöstern föreläser om homosexualitet.

– Jag behöver inte tillhöra den gruppen för att jag ska vara för deras frihet och deras rätt att vara dem de vill vara.

Eller när han skulle hålla föredrag om jämställdhet för några gymnasieungdomar i Malmö och en av killarna i publiken sa ”jag ska köra in den i röven på dig så att den kommer ut genom munnen på dig”.

Alán Ali började knäppa upp sitt bälte och sa ”kom igen”. Killen blev helt paff, hans vänner började reta honom. Situationen höll på att bli hotfull när Alán Ali gick ner från scenen, tog killen i hand och sa ”du har redan min respekt men när du beter dig så där börjar du förlora den”.

– Alla blev tysta. Efter föreläsningen kom han fram till mig och tackade mig för att jag inte förnedrade honom. Efteråt gick han med i en killgrupp där vi i ett år diskuterade de här värderingarna.

Även män är offer

Dessa exempel visar att även män kan vara offer för moralpoliserna.

– Det handlar om en machokultur där mannen vill ha kontroll. Det handlar om män som tycker om att lägga sig i andra människors förehavanden.

– Och det visar vad som är kärnan med moralpoliserna. De är inte för dialog, de går direkt på kränkningarna.

Men även om männen i exemplen ovan har rötter i andra länder vill han inte göra det till enbart ett invandrarproblem.

Titta på bara på #metoo, säger han. 70 000 svenska kvinnor har skrivit under de olika uppropen. Kvinnor som oftast tillhör gräddan i samhället har anklagat ”vita svenska män” för övergrepp.

– Det visar att patriarkala normer finns överallt och att de tar sig i uttryck på olika sätt för att begränsa människors friheter att vara sig själva.

Kultur och seder som motivering

Och en vanlig invändning när vita mäns förtryck kommer på tal är de inte har stöd av sina familjer och vänner när de förtrycker och i extrema fall dödar kvinnor.

Det är ingenting Alán Ali förnekar. Tvärtom.

– I vissa sammanhang hänger kollektivets anseende med individens handlingar. Sen kan man använda kultur, seder eller religion som motivering och legitimering för att utöva kontrollen.

Men gemensamma är dock fortfarande mäns överordning över kvinnor, menar han.

– Till exempel när det är varmt skriver många kvinnor i sociala medier hur sextrakasserier har ökat. Patriarkala värderingar begränsar även vita kvinnor i det offentliga men vi säger aldrig att det är beror på de vitas kultur eller religion.

Problemet är för stort att det enbart ska kunna handla om ”vi och dom”, menar han. Och det är korkat och trångsynt om bara en grupp ska pekas ut.

Han ställer sig frågande till att Moderaterna lanserar sitt förslag om stoppa moralpoliserna med bara några månader kvar till valet.

– Det här inget nytt problem. Varför kommer förslaget nu? Varför kom det inte för fem år sen? Eller är det för att samhällsklimatet är sådant i dag att man kan vinna politiskt genom att antyda att det i själva verket handlar om muslimska moralpoliser?

Inte delaktiga i samhället

Men visst, ett välgenomarbetat förslag som gäller alla, kan kanske i bästa fall fungera avskräckande, tror han.

– Individens frihet att välja själv, måste stå i centrum och det måste vi jobba med i de områden med stark social kontroll. Men om vi inte gör det utan bara slänger fram en lag, kommer det inte att funka.

Hans lösning är knappast ny eller revolutionerande.

– Vilka håller på så här? Det är oftast människor som inte är delaktiga i samhället, som hänger på caféerna, som har tid att ägna sig åt det här. Se till att de får jobb och komma in i samhället, så lär problemet försvinna, säger Alán Ali.