Krisåtgärder för hemlösa i Kalifornien

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-09

Kalifornien agerar mot en hemlöshetskris. Här köar hemlösa personer för att få mat i Los Angeles-området Skid Row, där ett stort antal hemlösa håller till. Arkivbild från september 2017.

Myndigheterna i den amerikanska delstaten Kalifornien agerar mot en växande kris för hemlösa. Guvernören Gavin Newsom vill skaka fram motsvarande drygt sju miljarder kronor för att så snabbt som möjligt placera ut mängder av tält och baracker.

"Delstaten Kalifornien hanterar hemlösheten som en riktig nödsituation, eftersom det är en sådan", säger demokraten Newsom i ett pressmeddelande.

Om denna post godkänns i budgeten för 2020 och 2021 kommer pengarna i första hand att riktas mot storstäderna Los Angeles och San Francisco.

Federala myndigheter beräknar att 130 000 människor är hemlösa i Kalifornien en genomsnittlig dag. Los Angeles är en av de städer som har lägst antal tillgängliga bostäder i USA.

USA:s president Donald Trump har de senaste månaderna gått hårt åt hemlösheten och nedskräpningen i de kaliforniska storstäderna och sagt att det går ut över deras anseende.