Unga är positiva till europeiskt samarbete

TT

Uppdaterad 2019-05-07 | Publicerad 2019-05-06

Sveriges unga är intresserade av politik och är positiva till att Sverige samarbetar med andra länder. Arkivbild.

Unga svenskars intresse för politik ökar, men tjejer känner att de inte kan föra fram sina åsikter till politiker i samma utsträckning som killar tror att de kan.

Det visar en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Lena Nyberg, generaldirektör för myndigheten, skriver på Dagens Nyheters debattsida att det behövs mer och fördjupad kunskap om varför tjejer halkar efter i sin upplevda förmåga att kunna påverka beslutsfattare.

Rapporten visar att jämställdhet har klättrat till en av de fem viktigaste frågorna, men här skiljer sig det också mellan könen. Ökningen beror enligt MUCF på att tjejer rankar jämställdhet allt högre, medan killar inte betraktar det som lika angeläget.

"Metoo-uppropet kan ha bidragit till det här men rapporten ger inte svar på den frågan eller om det är en mer bestående utveckling", skriver Lena Nyberg.

Hon tycker att detta är något som behöver studeras vidare för att ta reda på varför killar inte är lika positiva till jämställdhet.

I undersökningen har MUCF för första gången frågat om attityden till Europa och världen. De som svarat är mellan 16-29 år och de allra flesta är positiva till ett svenskt samarbete med andra länder.

Enkätsvaren visar att nio av tio vill att Sverige ska stanna i EU. Bland dem som vill lämna unionen, 11 procent, är killarna i majoritet.

När det handlar om fängelsestraff för grova brottslingar är tjejerna och killarna mer ense. 83 procent av de unga vill ha strängare straff.