Vännerna splittrade i björnmötet – ville åt två olika håll

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-07-16

Den ena ville trycka på gasen, den andra ville backa.

Under fredagen sattes en 25-årig vänskap mellan Pia Granlund och Carina Berndtsson på prov.

— När han reste sig på bakbenen tänkte jag att det var en cirkusbjörn som kommit fel. Det snurrar ju runt i hjärnan, säger Pia Granlund, 61.

De goda vännerna var på väg hem till Uppsala efter en fika i Stjärnsund när de såg någonting längre fram på vägen. Efter att Pia Granlund, 61, gissat på att det var en cyklist med en stor svart sopsäck på ryggen, kom de fram till att det var en björn.

— När han reste sig på bakbenen tänkte jag att det var en cirkusbjörn som kommit fel. Det snurrar ju runt i hjärnan, säger Pia Granlund.

Hon började filma. Men det var inte bara björnen som filmen fångade upp, utan också hur olika de båda vännerna ville hantera situationen.

– Jag blev rädd och tänkte spontant: Backa. Men det kände inte Carina, hon ville att vi skulle framåt, säger Pia Granlund.

Björnexperten kom fram ur idet

Carina Berndtsson, 55, som Pia Granlund lärde känna ungefär 25 år innan den dag hon skulle hamna ansikte mot ansikte med en björn, var bestämd.

– Jag blev förbannad! Hon ville bara blåsa förbi, men jag ville att vi skulle hela vägen fram så vi skulle kunna ta bättre bilder.

Nog att Carina Berntsson har varit ute mycket ur naturen, men hon medger att hon inte kan så mycket om björnar. Men trots det klev hon in i björnexpertsrollen.

– Jag tror det var för att Pia blev nervös och att jag var chockad och fascinerad samtidigt.

Det slutade med att Pia litade på sin väninnas stadiga stämma. Hon backade inte. I stället körde hon sakta fram när björnen lämnat vägen och sprungit in i skogen.

Fantastiskt att dela upplevelsen

De står varandra väldigt nära redan, men båda håller med om att björnmötet var speciellt. Och om möjligt har det för dem ännu lite närmre.

– En sån här upplevelse är jag jätteglad att jag fick dela med just Pia faktiskt, säger Carina.

– Vi skrattade hela vägen hem, och har skrattat väldigt mycket åt filmen också, säger Pia.

Björnskräck väckts till liv

Redan dagen efter var Carina Berntsson ute i skogen och letade efter kantarell. Då hade björnrädslan väckts.

– Det har hänt någonting med mig. Jag har aldrig varit rädd för björn innan, men nu tänkte jag på ett helt annat sätt.

Hon funderar lite kring hur hon skulle göra om ännu ett björnmöte skulle ske. Att spela död är inte ett alternativ, utan hon tänker snarare att hon sakta men säkert skulle backa.

Precis som Pia föreslog.

– Ja, jag vet. Jag har full respekt för att hon ville backa. Men jag är väldigt glad att hon inte gjorde det.

Följ ämnen i artikeln