Nya miljarder ska förbättra vården

TT

Publicerad 2019-06-19

Regeringen avsätter 1,6 miljarder kronor för att korta vårdköerna. Totalt läggs i år över 9 miljarder på att förbättra hälso- och sjukvården.

– Satsningen innebär att vi skjuter till tre miljarder kronor mer än 2018, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Pengarna ska betalas ut genom överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Totalt omfattar uppgörelsen 9,4 miljarder kronor, inklusive pengar från tidigare överenskommelser. De nya satsningarna gäller framför allt pengar till primärvården och en uppdatering av den så kallad kömiljarden.

Kömiljarden infördes först av alliansregeringen, men mötte då kritik som gick ut på att lättare åkommor premierades medan kroniskt sjuka fick vänta längre på återbesök. En av kritikerna då var Lena Hallengren.

– Jag tyckte att den tidigare kömiljarden faktiskt riktade vårdens insatser på ett felaktigt sätt. Den styrde inte efter behov, och för mig är det avgörande att vi har en vård som ser till att den som har störst behov verkligen går först. Vi menar att så som vi nu utformat kömiljarden så har vi mycket bättre förutsättningar, säger Lena Hallengren.

Kortad väntetid premieras

Den uppdaterade kömiljarden innebär att regioner får pengar om de lyckas korta väntetiden för operationer eller specialistvård. Regionernas kötider kommer att jämföras med de kötider de hade under föregående år, regionerna ska inte jämföras med varandra som tidigare.

Av de 1,6 miljarder kronorna betalas 320 miljoner kronor ut till regionerna redan i juni. Resterande betalas ut i december till de regioner som har lyckats förkorta kötiderna.

Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKL, betonar de 3,3 miljarder kronor som regeringen ska lägga på vårdens medarbetare.

– Vi har ett ganska ansträngt läge. Dels har vi aldrig haft så här många medarbetare i vården, och dels har vi stora problem med stängda vårdplatser (som inte kan hållas öppna på grund av personalbrist), säger hon.

Flera av regeringens nya satsningar bygger på januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

För långsamt

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att satsningen har tagit för lång tid.

– Sedan valet har köerna ökat med nästan tio procent. Det påverkar så klart patienter som inte har fått ta del av pengarna under den här tiden. Man tar inte heller särskild hänsyn till de långa köerna vi för cancersjuka.

Lena Hallengren tycker inte att satsningen kommer för sent.

– Det är en process att ta fram en överenskommelse. Om det bara vore att betala ut pengar hade det gått väldigt fort, men ambitionen har varit att se till att varje överenskommelse leder till att man får en bättre och mer jämlik vård. Det här är 2019 års överenskommelse – efter sommaren sätter vi i gång arbetet för 2020 och framåt, säger socialministern.

ANNONS