Kraftig ökning av anmälningar om hot och våld i skolan

Publicerad 2020-02-05

Montage.

Antalet anmälningar om hot- och våldsincidenter i skolan ökade med hela 41 procent i Uppsala län mellan åren 2017 och 2018.

”Vi har ett tuffare läge i Uppsala rent generellt”, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Under fjolåret fick Arbetsmiljöverket ta emot över 800 anmälningar om hot- och våldsincidenter riktade mot lärare och personal i skolan, vilket är en klar ökning sett till 2014 då Arbetsmiljöverket tog emot 517 anmälningar.

Utvecklingen beror sannolikt både på en ökad anmälningsbenägenhet och på en tuffare fysisk arbetsmiljö, tror Sara Svanlund på Lärarnas riksförbund.

– Risken är att detta normaliseras efterhand, och så får det inte bli. Det behövs mer resurser och fler vuxna som verkar som stödpersoner i klassrummen, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Ökning med 41 procent i Uppsala län

I Uppsala län ökade antalet anmälda hot- och våldsincidenter med hela 41 procent mellan åren 2017 och 2018.

– Vi vill ha trygga arbetsplatser för våra lärare, att allt fler känner sig otrygga är så klart oroväckande, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Till Tiundaskolan tog två elever med en pluggad pistol i mitten av januari.

”Det hänger nog ihop med samhället i övrigt”

Antalet anmälningar minskade något under fjolåret, men siffrorna placerar ändå Uppsala på en nionde plats i den mindre smickrande Sverigestatistiken.

– Det hänger nog ihop med samhället i övrigt. Det finns bland annat barn som växer upp i otrygga miljöer, och sedan tar man med sig det till skolan. Vi har ett tuffare läge i Uppsala rent generellt, och det är så klart problematiskt.

Vad kan kommunen göra för att arbetsmiljön för lärarna ska bli bättre?
– Vi har ett pågående arbete med flera trygghetsskapande åtgärder. Vi har även journummer dit man lärare kan vända sig om man behöver prata, och vi har kontinuerliga medarbetarundersökningar.

”Vi kan alltid göra lite till”

Trots redan pågående åtgärder ser Helena Hedman Skoglund (L) möjligheter till förbättringar.

– Vi har en god beredskap. Men det går alltid att göra fler utvärderingar, och vi kan alltid göra lite till – och göra det ännu bättre. Ingen ska behöva känna sig otrygg på sitt arbete.