Italien sätter 16 miljoner människor i karantän

Publicerad 2020-03-08

Italien panikstänger landets norra del och sätter 16 miljoner människor i karantän.

Det dramatiska beslutet förmedlades av premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-tal mitt i natten.

– Vi står inför ett nationellt nödläge, sa han.

Ett utkast till regeringsdekretet läcktes till tidningen Corriere della sera redan under lördagskvällen.

Den färdiga texten undertecknades av Conte under natten mot söndagen och i en direktsänd presskonferens som inleddes klockan 02.06 talade han sedan till nationen.

De nya reglerna är de mest långtgående insatserna mot coronaviruset utanför Kina. De trädde i kraft omedelbart och gäller till och med 3 april.

Karantänen omfattar en fjärdedel av landets befolkning och gäller hela regionen Lombardiet, liksom 14 provinser i landets norra delar. Världsstäder som Milano och Venedig ligger inom de röda zonerna.

I korthet innebär de att ingen får resa in eller ut ur områdena utan särskilda skäl. Även inom områdena beordras människor att hålla sig inomhus, undantaget rörelser som motiveras av nödsituationer och viktiga arbetsbehov.

– Vi står inför ett nödläge, ett nationellt nödläge. Detta är en tidpunkt för eget ansvar, sa Conte på presskonferensen.

Alla som visar symtom och har feber över 37,5 grader uppmanas i skarpa ordalag att stanna hemma, kontakta sjukvården och begränsa all social aktivitet.

I de avstängda zonerna upphör nu vardagslivet som italienarna känner det:

Alla skolor stängs. Offentliga evenemang ställs in. Skidorterna stänger.

Det gäller även museer, gym, badhus, teatrar och biografer och andra ”sociala och kulturella center”, skriver Corriere della sera.

All semester för sjukvårdspersonal dras tillbaka.

Barer och restauranger kommer att hållas öppna mellan 6 och 18, men med kravet att alla människor som är där håller minst en meters avstånd till varandra.

Fängelse om förbuden bryts

Samma avståndsgräns gäller i affärer och ”andra kommersiella aktiviteter”, enligt beslutet. Köpcenter stängs helt på helger och alla former av folksamlingar avråds.

Affärsmöten måste ställas in och de som kan uppmanas att jobba hemifrån. Kyrkor och andra platser för tillbedjan får hållas öppna om de kan garantera att inga ”folksamlingar” uppstår.

Bröllop och begravningar kommer skjutas upp.

Brott mot de tillfälliga förbuden ska få stränga påföljder, upp till tre månaders fängelse. Polis och militär beordras ut på gatorna för att se till att de efterlevs, uppgav Conte enligt New York Times.

– Vi kommer att vinna den här kampen om våra medborgare tar ansvar och ändrar sitt sätt att leva, säger Angelo Borrelli, chef för Italiens institut för civilskydd vid en presskonferens tidigare under lördagskvällen.

UD: Vi följer utvecklingen

Det är än så länge oklart hur svenskar i Italien påverkas av beslutet att stänga ner landets norra delar.

– Vi har kontakt med ambassaden i Rom som ska undersöka hur det här påverkar svenskar. Vår uppmaning till svenskar på plats att följa utvecklingen i lokala medier och anmäla sig till svensklistan, säger Sara Brynedal vid UD:s presstjänst.

 Enligt UD finns mellan 10 000 och 15 000 svenskar i hela Italien, men det är oklart hur många av dem som befinner sig i de drabbade delarna.

I nuläget har UD inga planer på någon assisterad hemresa för svenskar i Italien.

Under lördagen exploderade antalet bekräftade fall i Italien – över 1 200 nya fall rapporterades. Den totala siffran över smittade i landet ligger nu på 5 883. Hittills har 233 människor dött av smittan.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln