Musavföring och mögel hittades i kök på äldreboende

avNicole Gustafsson

Smuts, spindelväv och musbajs hittades i köket på ett seniorboende på Lidingö i Stockholm.

Upptäckten gjordes under en oanmäld inspektion.

Nu kräver staden att bristerna åtgärdas.

Det var under en oanmäld kontroll utförd av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i mitten på augusti som bristerna på seniorboendets upptäcktes.

Gamla såser med utgångsdatum i juli hittades i kylen och flera köksredskap var smutsiga, något Lidingö Nyheter var först med att rapportera om.

Kontrollanterna hittade även matrester i packmaskinen som gör de äldres matlådor och en skärmaskin var smutsig. Utöver det hittades spindelväv i taket över diskstationen och ett draperi som ren disk åker igenom misstänks vara mögelangripet.

”Svårt med personal på sommaren”

Under inspektionen hittades även musbajs i skafferi, städskrubb och i ett förvaringsrum i källaren. Inspektörerna tror att musproblemet kan komma från ett hål i väggen i boendet källare.

Tidningen Mitt i, som också uppmärksammat händelsen, har kontaktat den vikarierande kökschefen på boendet. Till tidningen säger han att köket haft en ”tuff sommar”.

– Det är precis som i sjukvården, det är svårt med personal på sommaren, det är ett problem, säger kökschefen till tidningen.

Nu kommer staden följa upp de punkter som inspektörerna skrivit ner för att säkerställa att bristerna åtgärdas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lidingö