KD: Smalna av public service

TT

Publicerad 2019-10-02

Både Kristdemokraterna och Moderaterna vill smalna av public service uppdrag. Arkivbild.

Kristdemokraterna ska "verka för att public service-uppdraget ska smalnas av", beslutade partistyrelsen nyligen.

Nu ifrågasätter KD:s partisekreterare Peter Kullgren i en debattartikel i Dagens Nyheter om statligt finansierad radio och tv behövs i dagens stora medieutbud.

"Ett starkt public service får vi bara om de som tvingas betala den obligatoriska avgiften upplever ett mervärde. Genom att fokusera på kärnverksamheten och skala av krimskramset stärker vi public service", skriver han i debattartikeln.

Upplevelsen har urholkats av bantningsprogram för hundar, dejtingserier för präster, hitlistemusik och annat som redan tillhandahålls av marknaden, anser Kullgren.

Även Moderaternas partistyrelse vill utreda om public service ska få ett smalare uppdrag med mindre fokus på underhållning och sport, om det lever upp till kravet på opartisk och saklighet.

Moderaternas partistyrelse vill att riksdagen ska kunna utvärdera den icke-publicistiska verksamheten genom exempelvis Riksrevisionen. De vill också utreda frågan huruvida public service delvis ska reklamfinansieras.

Men reklamfinansiering ställer sig KD inte bakom, vidhåller Kullberg i debattartikeln.

"Annonsfinansiering leder till maximering av de publiksegment som marknadskrafterna finner mest attraktiva. Man får en tonvikt på program som riktar sig till unga påverkbara konsumenter”, skriver han.