Wallström: ”Nederländska folket har valt bort populismen”

Publicerad 2017-03-16

Succén uteblev för Geert Wilders i det holländska valet.

Det glädjer Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

– Valresultatet visar att det nederländska folket har valt bort populismen och i stället röstat för ett inkluderande och öppet samhälle, säger hon.

Margot Wallström.

Efter brexit och Donald Trumps seger i USA hade valet i Nederländerna pumpats upp som nästa chans för högerpopulister och invandringskritiker att nå nya framgångar.

Länge såg Geert Wilders, partiledare för Frihetspartiet PVV, också ut att gå mot en stor framgång. Men efter att ha varit största parti i opinionsmätningarna har han tappat rejält i valspurten.

Vallokalsundersökningarna från gårdagens val visar förvisso på att PVV vunnit fyra nya platser i parlamentet, men det är långt i från den segervåg man hoppats på.

I stället ser premiärminister Mark Rutte och hans liberala VVD ut att kunna sitta kvar vid makten, trots att man tappade jämfört med förra valet. Ruttes parti blev med råge största parti. Samtidigt kollapsade socialdemokratiska PvdA.

Det parti som ökade allra mest var Groen Links (Grön vänster), som setts som en motreaktion mot Wilders parti.

Valresultatet har också väckt stor uppmärksamhet i Sverige. Utrikesminister Margot Wallström (S) ser positivt på det som skett.

– Valresultatet visar att det nederländska folket har valt bort populismen och i stället röstat för ett inkluderande och öppet samhälle. Vi gratulerar VVD och partiledaren Mark Rutte till att ha blivit största parti i Nederländernas parlamentsval, säger hon.

Enligt Wallström har det holländska folket vänt populismen ryggen.

– De har i stället röstat för ett inkluderande och öppet samhälle. Sverige och Nederländerna verkar båda för öppenhet, mänskliga rättigheter och ett starkt Europa. Vi ser fram emot att en ny regering kommer på plats och att samarbetet med Nederländerna fortsätter att utvecklas och fördjupas, såväl inom EU som globalt.

Både Kinberg Batra och Fridolin nöjda

Centerpartiets Annie Lööf är också glad över resultatet.

– Det är också ett välkommet tecken på att det finns andra vägar än de som leder mot populism, rädsla och misstro, skriver hon på Instagram.

M-ledaren Anna Kinberg Batra har under morgonen skickat en hälsning till Mark Rutte.

–  Bra att seriöst ledarskap med fokus på jobb och trygghet vann i nederländska valet. Mer sånt behövs, skriver hon på Twitter.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är mycket imponerad av framgången för Grön vänster och dess partiledare Jesse Klaver.

– Det är ett väldigt starkt valresultat och en del i en grön våg vi ser över Europa. Vi såg det i presidentvalet i Österrike, delstatsvalen i Tyskland i slutet av förra året, Caroline Lucas starka betydelse i brittisk politik, säger han.

”Olyckskorparna har kraxat”

Fridolin menar att framgången beror på att man pratat om hopp i stället för oro.

– De har beskrivit en framtid som både handlar om ett solidariskt samhälle men där man också tar klimatfrågan på allvar. Det har funnits en bild av en oundviklig utveckling, där olyckskorpar kraxat om att den enda politiska rörelsen som vinner mark är högerpopulismen. Det är inte så.

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, är även hon positiv.

– Efter ett val med högt valdeltagande fortsätter VVD att vara det största partiet. Det visar att många väljare i Nederländerna efterfrågar något annat än Wilders. Det rekordstora tappet för de nederländska Socialdemokraterna är också ytterligare en bekräftelse på den tillbakagång som socialdemokratin har haft i Europa under en längre tid.

Mandatfördelningen enligt första prognosen

(Mandatfördelningen från valet 2012 inom parentes.)

VVD 31 (-10)

PVV 19 (+4)

D66 19 (+7)

CDA 19 (+6)

GL 16 (+12)

SP 14 (-1)

PvdA 9 (-29)

CU 6 (+1)

PvdD 5 (+3)

50PLUS 4 (+2)

SGP 3 (+0)

Denk 3 (+3)

FvD 2 (+2)

Källa: Süddeutsche Zeitung/Guardian