Carl Bildt förklarade sig i "Studio Ett"

Publicerad 2013-05-06

Fick starkt kritik efter medverkan i "Ring P1"

Carl Bildt.

Carl Bildt ställde inte upp på en intervju med SR:s Ekot. I stället ringde han själv till "Ring P1" i morse och svarade på frågor.

Efter att ha fått stark kritik under dagen förklarade sig han i "Studio Ett" i kväll.

– Om det leder till bättre stämning i radiohuset lovar jag att aldrig mera ringa, säger Carl Bildt i radioprogrammet.

Under flera dagar hade SR:s Ekot försökt få en intervju med Carl Bildt. De rapporterade om att han på en FN-konferens nyligen inte ställde sig bakom ett uttalande om förbud mot kärnvapen av humanitära skäl.

Men trots upprepade försök fick de ingen intervju. I morse valde Carl Bildt i stället att själv ringa till "Ring P1" och uttala sig där. Det har under dagen mött stark kritik.

– Är det så att man aktivt väljer att vända sig till en reporter eller en redaktion som inte har haft möjlighet att göra samma grundresearch som den som ställer grundfrågan så är det självklart olyckligt, sade Anne Lagercrantz, chef för Ekot, till Aftonbladet tidigare i dag.

Efter Bildts medverkan i "Ring P1" ringde hans pressekreterare till Lagercrantz och bad om ursäkt och erbjöd dem en intervju under dagen.

"Ska aldrig mera ringa"

I kväll medverkade Carl Bildt i "Studio Ett" och förklarade sitt beslut.

– De sökte mig när jag var i Mongoliet och så kom jag hem. Det var en lång resa och ska jag vara alldeles ärlig åkte jag sedan till en valborgsfest med familjen, säger Carl Bildt i radioprogrammet.

– Sedan har jag inte vetat att de har sökt mig under helgen.

Carl Bildt säger att det inte var ett medvetet val från hans sida att undvika intervjun med Ekot. När han i morse såg på Twitter att frågan skulle diskuteras i "Ring P1" beslöt han sig för att ringa.

– Jag är ledsen om detta har skapat någon dålig stämning i radiohuset i dag. Det var inte min mening. Om det leder till bättre stämning i radiohuset lovar jag att aldrig mera ringa, säger Carl Bildt.