Brexit dominerar på årets sista toppträff i EU

Bryssel, TT TT

Publicerad 2018-12-13

Glada miner när Storbritanniens premiärminister Theresa May mötte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel i förrgår. Nu möts de igen på årets sista EU-toppmöte.

Långtidsbudget, Ryssland och migration i all ära.

Det är ändå brexit, brexit och brexit som dominerar när EU:s stats- och regeringschefer håller årets sista toppmöte.

I Bryssel letas ord som kan få brexitavtalet att godkännas i London.

Brexit skulle egentligen för en gångs skull ha fått stått i skymundan vid toppmötet, men efter de senaste dagarnas dramatik är det brittiska utträdet i stället ett givet huvudämne.

"Tanken är att vi ska lyssna till hur Storbritanniens premiärminister bedömer läget. Senare möts vi som 27 (de kvarstannande EU-länderna) för att diskutera frågan och anta relevanta slutsatser", skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i sin inbjudan till mötet.

Där skickas också en tydlig varning ut om att ett avtalslöst brittiskt utträde inte kan uteslutas, trots allvarliga konsekvenser för båda sidor.

"Eftersom tiden rinner ut kommer vi också att diskutera förberedelserna inför ett no deal-scenario", skriver Tusk.

– Risken för ett oordnat utträde är inte över, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd i går.

”Frågan är hur”

Det som sker nu är att premiärminister Theresa May – lutande sig mot gårdagskvällens ganska svajiga stöd i den egna partigruppens förtroendeomröstning – i kväll ska "dela med sig av sin oro" över situationen.

När sedan stats- och regeringscheferna ätit klart sin middag får May lämna rummet medan de kvarstannande 27 ledarna ska reda ut vad de kan göra åt saken.

"Tydligt att EU27 vill hjälpa. Frågan är hur", twittrade Tusk efter sitt möte med May i förrgår.

Svaret är måhända någon form av deklaration, tolkning, uttalande eller tilläggsprotokoll där rest-EU försöker lugna de mest skeptiska britterna i Mays parlament.

– Jag ser från svensk sida inga problem med det, sade Löfven i går.

Fast om det räcker är högst oklart.

– Jag vet inte vad som är möjligt, men jag vet vad som är omöjligt. Det är omöjligt att omförhandla det avtal som slöts den 25 november. Allt annat kan diskuteras, säger en högt uppsatt EU-diplomat inför toppmötet.

Ryssland och migration

Utöver brexit ska ledarna i kväll även diskutera arbetet med EU:s nästa långtidsbudget, för åren 2021–27, samt utrikesrelationerna – inte minst till Ryssland.

Exempelvis väntas klartecken till att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, med anledning av kriget i östra Ukraina, i ytterligare ett halvår.

I morgon väntar sedan samtal om bland annat migration och klimat samt utvecklingen av eurosamarbetet.