”Jag har slitit ut Vår kokbok”

Uppdaterad 2018-08-20 | Publicerad 2011-12-30

Maria Montazami spar inte på krutet när det vankas nyårsmiddag

Glittrigt, glittrigare, Maria Montazami.

Välkommen hem till Hollywoodfruns nyårskök.

Här serveras persisk sallad varvad med kontroversiella åsikter.

– Jag är stolt över mitt mod, säger svenskan.

Medan nyårsaftons förberedelser är i full gång i det glittriga köket ligger vattnet i trädgårdens pool som en orörd spegel.

– Jag har då inte hunnit ta något dopp i poolen, säger huvudpersonen med sin karaktäristiska Västeråsdialekt.

– Det vore skönt om man kunde glida ner i en morgonrock och ta en kaffe i trädgården men det händer aldrig. Jag har fyra tonårsbarn, jag plockar, får några samtal, någon granne kommer över ... fixa håret, träna, vika tvätt, vattna någon blomma, borsta Bellas päls ...

Lyx eller vardagstristess? Den motsägelsefulla bilden av Maria Montazami går igen i hennes matkultur.

I livsstilsboken hon gett ut med Ulf Elfving hyllar hon sina älskade ostbågar men lägger störst vikt vid att samla familjen kring bordet.

– Jag lagar allt själv och har slitit ut Vår Kokbok som jag fick av mamma för 20 år sedan!

”Aldrig McDonalds”

I den svensk-persiska familjens kök i Los Angeles lagas inga gourmetmåltider men heller ingen snabbmat.

– Vi äter nyttig mat med ordentliga råvaror, helst ekologiskt. Jag handlar i medvetna butiker, mycket kallskuret som kalkon. Aldrig McDonalds – men vi gör egna hamburgare hemma.

Flexibelt. Hand i hand med hennes liv, som gått från medelklasstillvaro med mamma och syster hemma i Västerås till dagens överdåd.

Från tonfisksallad som högtidsmat till lyxvilla, Ferrari och Louboutinskor på rad i garderoben.

– Mamma var ensamstående och ekonomisk men på ett bra sätt. Jag och min syster var alltid mätta, rena och gjorde våra läxor. Jag lever efter samma devis och köper pyjamasar i stället för onödig lyx till mina barn.

I julas önskade sig äldsta dottern Sara en mugg från kafékedjan Starbucks.

– En mugg! Då blev jag tårögd, hon hade ju kunnat önska sig en bil. Sedan påminde en granne mig om att Sara ju kör en sprillans ny Mercedes. Ja, jag tänkte ju inte på det.

Har känt sig ful

Fyrabarnsmamman tackar sin egen mamma i Sverige för att hon, lyxen till trots, lyckats behålla fötterna på jorden.

– Fast jag känt mig ful, varit osäker och haft fula kläder så har jag alltid blivit uppskattad och det har burit mig genom livet. Jag skryter aldrig utan vet var gränsen går för hur man beter sig. Fast inte om jag tagit några glas vin. Ha, ha. Då kommer en helt annat kaxig människa fram.

Är det något i bilden av dig som vi alla missuppfattat?

– Jag är mångsidig. Jag är tacksam för all framgång som kommit till mig efter serien ”Hollywoodfruar” men är otroligt trygg i mig själv. Jag förstod ju till exempel att folk skulle bli jättearga på mig när jag hävdade att män inte ska behöva dammsuga, men mitt liv är mitt. Och något måste jag ju ha gjort rätt som varit gift så länge och fostrat fyra fina barn.

Det här är Maria

Namn: Maria Montazami. Ålder: 46. Aktuell: Lanserar eget läppstift i februari. Karriär: Född i Västerås men emigrerade 22 år gammal till USA där hon jobbade som au pair och servitris. Debuterade i svensk tv 2009 med ”Svenska Hollywoodfruar”. Sedan dess flera reklamuppdrag, en egen väskkollektion och utmärkelsen ”Vi älskar dig” på Gay-galan. I somras kom hennes mat- och livsstilsbok ”Välkommen hem till Maria Montazami”. Familj: Maken Kamran och barnen Sara, Hanna, Emma och Nicholas. Hunden Bella. Bor: I villa i Laguna Niguel, söder om Los Angeles. Intressen: Inredning och mode, träning och partyfixing.