Chansen ökar att britterna blir kvar i EU

Det är svårt att sätta en procentsiffra på det men chansen ökar att britterna inte lämnar EU trots allt.

Labourledaren Jeremy Corbyn har inför trycket från sitt eget parti skiftat fot och är inte längre emot en andra folkomröstning.

Nu är det dags för Theresa May att svara.

Efter att EU-ledarna på toppmötet i Salzburg i slutet av förra veckan avvisade premiärminister Theresa Mays förslag till brexitavtal ser det ut som Storbritannien långsamt men obevekligt rör sig mot vad både EU och britterna själva betraktar som ett katastrofscenario, en hård brexit där britterna lämnar utan ett avtal.

May är bakbunden av sitt eget parti och sin lövtunna regeringsmajoritet. Hon kan inget göra för att undvika armageddon, med mindre än att hon avgår.

Ingen tror att det är vad hon kommer att göra i dag när de konservativa partiets kongress inleds.

Därför menar många att det nu är labourledaren Jeremy Corbyns plikt att åtminstone försöka styra undan från avgrunden.
Kraven växte till ett crescendo på labours partikongress under veckan där medlemmarna röstade för en andra folkomröstning. Men bara efter att de först försökt störta Mays regering och få till ett nyval.

En färsk opinionsmätning visar att 86 procent av labourväljarna vill ha en andra folkomröstning om brexit. De vill med andra ord inte lämna EU. De inser att villkoren sannolikt kommer att bli usla för Storbritannien och att det är de själva som kommer att få betala i form av sänkt levnadsstandard och kanske arbetslöshet.

Förräderi

För att få till en ny folkomröstning måste labour få stöd av EU-vänliga ledamöter i Mays konservativa parti. Det är inte själklart att man kan få till en majoritet eftersom det även finns ledamöter inom labour som vill att Storbritannien ska lämna. Men momentum ligger helt klart hos de som vill få till en andra omröstning.

May vill absolut inte ha någon. Hon anser att det vore ett förräderi eftersom folket redan sagt sitt. Att hon kan sitta kvar beror på att hon ännu så länge tolereras både av de i partiet som vill stanna kvar i EU och de som vill lämna.

Problemet är att det britterna hade att ta ställning till för drygt två år sedan var om de ville stanna eller lämna men utan att veta någonting om hur lämna-alternativet såg ut i praktiken eftersom några förhandlingar med EU ännu inte inletts.

Theresa May har hela tiden försökt få britterna att tro att hon kan få till ett bra avtal där många av fördelarna med ett EU-medlemskap finns kvar men väldigt få av nackdelarna.

EU har hela tiden förklarat för henne och alla andra som vill lyssna att det kan Storbritannien glömma.

Låtsasvärld

Ändå har May fortsatt att måla upp en låtsasvärld för sina medborgare.

Nu när det bara är ett halvår kvar till britterna ska lämna EU börjar det plötsligt gå upp för alltfler att det där sockrade avtalet aldrig kommer att uppenbara sig. Om inte EU i sista stund viker sig. Och varför skulle de göra det?

Räkna med att vad som helst kan hända mellan nu och den 29 mars. Ju närmare utträdet kommer desto desperatare kommer stämningen att bli. Både labour och de konservativa är inom sig djupt splittrade med ledamöter som stödjer brexit eller motsätter sig.

May har dessutom partikamraten och förre utrikesministern Boris Johnson som mer eller mindre öppet försöker ta hennes jobb.
Ett avtal med EU måste godkännas av det brittiska parlamentet.

Labour har genom att ställa upp sex krav som i praktiken är omöjliga att uppfylla (avtalet ska ge precis samma förmåner som dagens medlemskap är ett) redan sagt nej. Frågan är hur många konservativa brexitmotståndare som de kan få med sig.

Nödutgång

Ett nyval skulle inte komma som någon överraskning. Inte heller en andra folkomröstning. Oavsett vad May och de övriga huvudrollsinnehavarna säger.

Blir det en andra folkomröstning är det enda rimliga att ett svarsalternativ är att stanna kvar i EU. Denna nödutgång kan bli britternas chans att vända innan de blundar och hoppar ner i avgrunden.

Läs mer av Wolfgang
Hansson