Här får flyktingbarnen testa cirkuskonster

Publicerad 2016-02-17

Cirkus Cirkör turnerar på asylboenden för att ge flyktingbarn en paus i vardagen.

”Som barn på ett asylboende finns ingenting att göra. Det är bara en lång väntan efter en lång resa”.

Det känns nästan som vår när solen strålar ned och smälter bort de sista strimmorna snö på marken. I en lokal strax norr om Stockholm hänger dock gardinerna tunga för fönstren och på en stor matta är cirkusartisterna Vejde Grind och Lansana Camara i färd med att göra akrobatiska dubbelkullerbyttor.

”Barnen har inget att göra”

I slutet av förra året fick Cirkus Cirkör bidrag från Stockholms läns landsting för att besöka asylboenden med en föreställning och workshop. I dag är det snart dags för ännu en omgång.

– Som barn på ett asylboende finns det i stort sett ingenting att göra. Det är bara en lång väntan efter en lång resa – då blir det här en paus, säger Anna Nerman, verksamhetsledare på Cirkus Cirkör.

”Har alltid varit migranter”

Cirkusen har tidigare arbetat med gränsöverskridande problematik. I showen "Borders" förra året behandlade de flyktingsituationen vid Medelhavet.

– Människor har alltid varit migranter – utan migration hade ingen bott här uppe i norr. Och särskilt vi cirkusartister är vana att resa från plats till plats. Därför är det här ämnet viktigt för oss.

Barnen rusar in och slår sig ned framför scenen, märkbart uppspelta. Under showen talar cirkusartisterna bara sina modersmål med varandra och publiken: portugisiska blandas med svenska och från barnen ropas det på dari och arabiska. Och trots språkförbistringen är det märkligt lätt att förstå.

– Här är det kallt men i Brasilien är det varmt – är det varmt i Syrien också? säger cirkusartisten Gabrielle Serrano på portugisiska.

– Ja! utbrister ett av barnen på arabiska.

Får prova på cirkuskonster

Efter showen får barnen prova på de olika cirkuskonsterna: allt från att jonglera bollar till att balansera på ett rep. Edris från Afghanistan får testa att snurra en tallrik på en pinne. Det såg lekande lätt ut i showen och är desto svårare att göra själv – men efter bara ett par försök kan han gå omkring med sin surrande tallrik som han aldrig gjort något annat.

– Det är ganska svårt, men kul!

Han berättar att han aldrig sett något liknande cirkusen han såg i dag. Men på frågan om han ser någon framtid för sig inom cirkusen skakar han på huvudet och ler:

– Nej, jag ska bli ingenjör.

Följ ämnen i artikeln