Rekordmånga drunkningar gör att dyster trend fortsätter

Publicerad 2016-08-23

Årets sex första månader var de mest drunkningstäta på hela 2000-talet. Även i juli och augusti har flera olyckor inträffat.

Och Anders Wennersten vid Svenska Livräddningssällskapet tror att den dystra trenden fortsätter.

– Man kan säga att det totalt sett inte ser bra ut för helåret med tanke på att vi redan nu har så många drunkningar.

Senast i fredags omkom en sexårig flicka i en drunkningsolycka i Faxälven utanför Sollefteå. Trots att familjen snabbt drog upp henne ur älven och påbörjade hjärt- och lungräddning gick flickans liv inte att rädda. Dessvärre är den lilla flickan bara en av många som omkommit i drunkningsolyckor under året. Totalt drunknade 85 personer mellan januari och juli i år enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Detta jämfört med 63 personer under samma period 2015. Juni, juli och augusti är vanligtvis de mest drunkningstäta månaderna och i juni omkom 16 personer och under juli 24 personer.

”Får se hur det slutar”

Trots att augustisiffrorna ännu inte är sammanställda så tror Anders Wennersten från Svenska Livräddningssällskapet inte att det hittills kyliga augustivädret kommer påverka antalet drunkningar i en positiv riktning särskilt mycket.

– Kallt vatten har alltid påverkan men nu är vattnet fortfarande ändå relativt varmt. Vid dåligt och blåsigt väder blir människor mer försiktiga vilket kan påverka marginalen av drunkningar i samband med fritidsbåtar. Men generellt brukar det inte påverka antalet drunkningsolyckor, säger han och fortsätter:

– Men då vi inte har fått exakta siffror än så är det för tidigt att svara på. Vi får helt enkelt vänta och se vad augusti har med sig.

Dystra siffror tidigt på året

Under årets första sex månader omkom 61 personer i drunkningsolyckor, vilket är det högsta antalet på hela 2000-talet. Under samma period 2015 omkom totalt 40 personer och under 2014 var antalet 52. Enligt Anders Wennersten beror den rekordhöga siffran på att antalet drunkningsolyckor redan var ovanligt höga i början på året.

– Vi drog med oss många drunkningar från januari och februari, då det var många isolyckor. Totalt sett kan man säga att det inte ser bra ut för helåret med tanke på att vi redan nu har så många. Siffrorna pekar åt fel håll, då vi vill att de ska bli färre, vilket det inte lutar åt.

Men att enbart titta på siffrorna menar Anders Wennersten inte räcker för att komma tillrätta med problemet utan det är även viktigt att se till trender och tendenser.

– Tidigare har det varit några år då vi legat under eller nära 100 drunkningsfall per år, vilket har varit positivt då det gått åt rätt håll men det har brutits, vilket är oroväckande.

Åtta av tio är alkoholpåverkade

Merparten av dem som omkommer i drunkningsolyckor är män. Totalt har 75 män och 10 kvinnor omkommit mellan januari och juli i år. Åtta har varit barn. Vanligaste orsakerna är i samband med båtturer och vid bad. Och i båda fallen är alkohol ofta inblandat.

– Det beror inte på att män flyter sämre än kvinnor utan att män tar större risker och dricker mer alkohol i samband med vatten. Alkohol är ett stort problem då åtta av tio har alkohol i kroppen vid drunkning med fritidsbåtar och sex av tio har det vid badolyckor.

Följ ämnen i artikeln