Mest avlägsna stjärnan är blå och het

TT

Publicerad 2018-04-02

Rymdteleskopet Hubble har fått korn på den mest avlägsna stjärna som observerats. Arkivbild.

Den mest avlägsna stjärnan som skådats har upptäckts tack vare tekniken med gravitationslins, meddelar astronomer som nyttjat Nasas rymdteleskop Hubble.

Stjärnan, som kallas LS1, existerade bara 4,4 miljarder år efter universums skapelse i big bang för 13,8 miljarder år sedan. Det rör sig om en blå och extremt ljusstark stjärna med 11 000–14 000 grader i yttemperatur, mer än dubbelt så varmt som vår sol.

Upptäckten gjordes våren 2016 tack vare tekniken med gravitationslins. Hubble riktades mot galaxhopar vars gravitation är så stor att den böjer och samtidigt förstärker ljus som annars inte skulle ha varit möjligt att observera.

Egentligen skulle en supernova (stjärnexplosion) studeras, men så dök en oväntad ljuspunkt upp i den galax där supernovan skedde.

Forskarna hoppas att upptäckten av LS1 ska öka kunskapen om hur stjärnor bildades och utvecklades i det tidiga universum, om galaxhopars beståndsdelar och om mörk materia som antas utgöra cirka 80 procent av galaxhopars massa. Mörk materia kan inte observeras direkt, men ger sig till känna genom sin gravitation.