Ryskt fartyg dolde farlig last i Stora Bält

TT-Ritzau

Uppdaterad 2018-11-06 | Publicerad 2018-11-05

Stora Bält, Danmark.

Ett ryskt fraktfartyg passerade danskt vatten i Stora Bält i helgen, men meddelade först efter att ha passerat Jyllands norra spets att lasten var farlig, rapporterar danska Dagbladet Information.

Fartyget heter Sparta III och kom från Sankt Petersburg. Fram tills dess att det nådde Skagen hade fartyget angett att man bar en allmänt ofarlig last. Norr om Skagen ställde den om angivelsen till "Cargo Hazard A (Major)" – vilket är den högsta graderingen av farligt gods. Enligt de danska medieuppgifterna är det ett statligt ryskt fraktföretag som transporterar vapen och flera liknande situationer ska ha inträffat i närtid.

– Det är ett allvarligt problem om fartyg passerar territorialvatten under falska uppgifter, säger Siemon Wezeman vid det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri till Information.

Sparta III är på väg till Vietnam. Vietnam har enligt den ryska nyhetsbyrån Tass beställt krigsmateriel från Ryssland för motsvarande mer än 6,5 miljarder kronor, bland annat militära ubåtar, flygplan och stridsvagnar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln