Svensk robotforskare driver kampanj mot sexrobotar

Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-17

Douglas Hines, grundare av True Companion, poserar med en sexrobot på ett event i Las Vegas 2010.

Den svenske robotforskaren Erik Billing har startat en kampanj mot så kallade sexrobotar, skriver IDG.se.

– Vad är det egentligen vi skapar med den här typen av robotar? säger han till sajten.

Robotforskaren Erik Billing vid Skövde högskola har tillsammans med den brittiska etikforskaren Kathleen Richardsson startat en kampanj mot de allt mer människoliknande sexrobotar, som utvecklas och lanseras. Forskarna skriver på sin hemsida att industrin och vetenskapen i allt högre grad utvecklar robotar formade som kvinnor, eller till och med barn. ”Vi menar att utvecklingen än mer objektifierar kvinnor och barn", skriver de.

Marknadsförs som substitut

– Det vi insåg är att det inte finns någon större etisk debatt om tillämpning och utveckling av sådana här robotar. Det finns debatt när det gäller militära applikationer, och robotar inom vården, men inte om sexrobotik, säger Erik Billing till IDG.se.

Han säger att industrin ofta marknadsför sina produkter som ett substitut för prostitution eller pedofili. Men det fungerar inte, menar forskarna.

– Det finns väldigt lite vetenskapligt stöd för det. Snarare, om man tittar på det här i stort som en av många sexleksaker, bidrar det till en ökad efterfrågan på prostituerade och en förstärkning av problemen för kvinnor som är utsatta för trafficking, säger Erik Billing till sajten.

Följ ämnen i artikeln