Nytt larm om sjuksköterskebristen

Publicerad 2015-07-10

Bristen på sjuksköterskor är ett vanligt förekommande problem under sommaren.

Sjuksköterskebristen har varit en sommarplåga – år efter år.

Den här sommaren kan vara värst någonsin, enligt Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson.

– Vi gick in i sommaren med en brist och det har vi inte gjort tidigare, inte på det här sättet, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Sommaren är den bästa tiden på året för många.

Men knappast för schemaläggarna på de svenska sjukhusen.

Bristen på sjuksköterskor är ett vanligt förekommande problem under årets ljusaste månader – och ett årligt inslag i nyhetsrapporteringen.

Nu ljuder larmen högre än någonsin.

”Mycket ansträngt”

Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson uppger, enligt Sveriges Radios Ekot, att mycket pekar på att den här sommaren är den värsta hittills.

– Vi gick in i sommaren med en brist och det har vi inte gjort tidigare, inte på det här sättet. Vi får även signaler om att det i framförallt akutvården i storstäderna och på vissa mindre orter så är det mycket ansträngt, säger hon till Ekot.

Ett exempel som Ekot lyfter fram är Blekingesjukhuset i Karlshamn där bristen lett till att en vårdavdelning hålls stängd från mitten av juli till november.

– På något sätt frångår vi den organisation som vi har byggt för att möta medborgarnas behov och i sig är det ju ingenting som är bra. Då någonstans brister det i det vi har åtagit oss, säger Fredrik Wallin på Vårdförbundet i Blekinge.

SKL: God patientkvalité

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, påverkar den rådande bemanningssituationen inte patientsäkerheten, även om man medger att bristen är ett faktum.

– Vi vet att patientkvalitén är lika god under sommaren som andra delar av året, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, till Ekot.

LÄS MER: Så löste kommunen bristen på sjuksköterskor – på bara en vecka

Följ ämnen i artikeln