SD-politiker togs av polis - med tändhattar i bilen

Publicerad 2015-07-21

En kommunpolitiker för Sverigedemokraterna misstänks för brott i samband med det stora sprängmedeltillslaget i Falkenberg.

Polisen har hittat tändhattar i politikerns bil.

– Vi håller på att utreda vad syftet med detta kan ha varit, säger Tommy Nyman, pressinformatör på polisen i Halland.

Det var i fredags som polisen genomförde en husrannsakan mot en gård i Falkenbergstrakten. Där bor en 30-årig man, som är en känd högerextremist. Bakom en murstock i ett uthus påträffades 50 kilo dynamit. I bostaden hittade polisen även en mängd nazistisk propaganda. Bland annat påträffades ett Hitleraltare.

Hittade tändhattar

I samband med husrannsakan kom en bil körandes till gården. Fordonet stannade, och en person klev ut. Föraren sprang för att hämta något, men återvände kort därefter. Enligt uppgifter till Aftonbladet satte sig sedan personen i bilen igen och gasade för att köra därifrån. Polisen hann dock ikapp föraren, och stoppade bilen.

I fordonet påträffades ett stort antal tändhattar, som används för att få dynamit att detonera.

Misstänkt för brott

Vid en kontroll visade det sig att föraren också är bilens ägare. Personen, som är en kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland, greps av polisen.

– Personen är misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Tommy Nyman, pressinformatör på polisen i Halland.

Politikern släpptes senare på fri fot. Men misstankarna kvarstår.

Enligt GT, som först rapporterade om SD-kopplingen, har politikern tillfälligtvis avsagt sig sina politiska uppdrag.

Efter händelsen har politikern lämnat samtliga uppdrag i sin kommun.

– Politikern har lämnat alla sina uppdrag och vi har uppmanat personen att även lämna partiet, säger den lokala ordföranden för Sverigedemokraterna.

Följ ämnen i artikeln