De slipper den farliga resan över havet

Uppdaterad 2015-10-18 | Publicerad 2015-10-14

Har vunnit högsta vinsten i flyktinglotteriet

TRIPOLI. När allt såg som mest hopplöst ut kom telefonsamtalet som fick Houssam Khashfi och hans familj att jubla för första gången under tre års flykt från kriget Syrien.

Familjen får komma som kvotflyktingar till Sverige och slipper den farliga resan över Medelhavet.

– Det var den lyckligaste dagen i mitt liv, säger fadern och ler för första gången under intervjun.

Han sitter på en madrass i det enda rummet som familjen ensam disponerar i den kala lägenheten på tredje våningen i ett slitet höghus i Tripoli, Libanons näst största stad. På hans ena sida sitter dottern Chahad, 8, och på den andra sonen Omar, 6. Längst in i hörnet sitter hans hustru som, bortsett från en och annan nick, är helt tyst under samtalet.

De ljusbeiga väggarna bär tydliga spår efter tidigare hyresgäster. En grå filt hänger delvis över rummets enda fönster.

Merparten av familjens ägodelar ligger nedstuvade i en resväska på golvet. Bredvid den ett strykjärn och några extra skor.

Familjen flydde från sitt hem när de hörde bomber falla från regimens flygplan över hemstaden Homs.

– Vi tillbringade natten hos vänner i en annan del av stan, berättar Houssam. När vi kom tillbaka nästa dag var vårt hus jämnat med marken. Det brann överallt i ruinerna. Alla våra tillhörigheter gick upp i rök. Om vi stannat hade vi varit döda nu.

Misshandlades flera gånger

I nio månader levde familjen som flyktingar inne i Syrien. De flyttade flera gånger för att undkomma strider. Till slut hamnade de i Damaskus. Men i delar av staden som ofta utsattes för beskjutning.

Som flykting från Homs väckte Houssam regimens misstankar. Han greps misstänkt för samröre med de islamistiska grupperna.

– Under en månad satt jag i fängelse och blev misshandlad upprepade gånger. Då insåg jag att vår enda chans att överleva var att fly.

Flykten gick i september 2012 till Libanon och staden Tripoli där familjen hade bekanta som de i början fick bo hos. I dag delar de bostad med brodern och hans familj för att ha råd med hyran.

På frågan hur de tre åren i Libanon har varit tittar Houssam på mig med olyckliga ögon.

– Mycket svåra, svarar han. Matpengarna från FN räcker inte så jag tog jobb på en restaurang här. Men jag fick sparken när ägaren fick veta att jag hade problem med diskbråck och inte kunde bära tungt.

Låna pengar av släkten

Förmodligen är det därför som han sitter med en tjock kudde bakom ryggen. Han är väldigt smal och ser bräcklig ut.

I början hade Houssam en del besparingar men sedan ett år tillbaka är de slut. Familjens enda chans att överleva har varit att låna pengar av släktingar.

När allt såg som mörkast ut beviljades han en intervju med FN-organet UNHCR för att bli antagen som kvotflykting. Kvotflyktingar fördelas mellan länder som lovat att ta emot ett visst antal direkt från Syriens grannländer dit över fyra miljoner tagit sin tillflykt.

Högsta vinsten

Att bli accepterad som kvotflykting är som att vinna högvinsten i ett lotteri. De som lyckas slipper göra den farliga resan över Medelhavet för att ta sig till Europa. Istället kan de sätta sig på ett flygplan med alla papper klara.

När jag ställer den obligatoriska sportfrågan hur det kändes den dagen då telefonsamtalet kom, så gör Houssam tummen upp med båda händerna och för första gången under intervjun så spricker hans annars dystra ansikte upp i ett leende.

Familjen hade inte ansökt särskilt om att få komma till Sverige. Som kvotflykting har man inget att säga till om vart man kommer. Ändå är han nöjd.

– Jag har hört att svenskarna behandlar flyktingar väldigt väl. Som människor och inte som djur.

Stopp för skolgång

Både han och hustrun säger att de snabbt vill lära sig svenska. Barnen nickar ivrigt på frågan om de längtar efter att få gå i skolan.

Förra året gick dottern i libanesisk skola men i år när båda skulle börja blev det stopp. Från att ha varit gratis begärde de libanesiska myndigheterna 200 dollar för undervisningen. Pengar som familjen inte har.

– Så nu sitter de mest och tittar på tv hela dagarna, berättar pappan och pekar på den slitna svarta 14-tummaren som står på en kartong på golvet. Något annat finns inte att göra.

Så skruvar Houssam lite på sig och det kommer fram att han oroar sig för klimatet i Sverige.

– Jag har hört att Sverige är väldigt kallt på vintern och flyktingarna får vänta länge i läger långt från stora städer. Med min dåliga rygg klarar jag inte kyla.

Hans dåliga rygg och det faktum att han riskerar att grips av Assadregimen om han tvingas tillbaka till Syrien var de två huvudskälen till att han blev accepterad som kvotflykting. Väl i Sverige hoppas han bli opererad.

Kan tvingas ut på Medelhavet

Innan de fick beskedet hade familjen börjat fundera på om de skulle försöka fly till Europa som så många andra. Under hösten har de sett i tv hur flyktingar drunknat när de gjort den farliga resan från södra Turkiet till Grekland. Eller tvingats sova direkt på marken under bar himmel på vägen upp genom Europa.

– Jag ville absolut inte utsätta mina barn för de riskerna. Men kanske hade jag gjort det i ett desperat läge.

Nu slipper han det svåra beslutet.

När vi ska gå kommer broderns hustru fram och berättar att även hon och hennes man varit på intervju hos FN men fått avslag.

– Vi är i precis samma situation. Min man har också suttit fängslad i Syrien.

Hon kan inte förstå varför Houssams familj fått kvotflyktingstatus men inte hennes. Kanske tvingas de nu istället göra de farliga båtresan för att ta sig till Europa.