Här bor journalisterna

Publicerad 2015-06-01

Att journalister gillar Södermalm är ingen klyscha.

En av hundra som bor i Stockholmsstadsdelen är nämligen journalist, enligt en ny studie.

Journalister väljer storstad framför landsort.

Tre av tio journalister bor i Stockholms stad och nästan hälften i Stockholms län. Däremot bor bara 56 journalister i någon av de 20 kommuner som definieras som glesbygdskommuner enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL). I elva kommuner, bland annat Gnosjö, Ockelbo och Markaryd, är det helt tomt. Det visar en ny undersökning från Institutet för Mediestudier.

”Ett journalist-Mecka”

– Det mest slående i studien är också det minst överraskande: att Södermalm i Stockholm är ett journalist-Mecka. Där är en procent av invånarna journalist, en rätt anmärkningsvärd koncentration av en enda yrkesgrupp i en stadsdel, säger Lasse Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier, i en kommentar.

Stockholmsförorterna Rinkeby och Kista är Södermalms motsats, där går det en journalist på 2 000 invånare.

Studien visar också att yrkesgruppen undviker områden där många röstar på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Väljer kustkommunerna

Även regionalt syns skillnader på var journalisterna bosätter sig. I Västerbottens län till exempel bor nio av tio journalister i kustkommunerna Umeå och Skellefteå.

– Jag tror att journalisttomma kommuner riskerar att få en mer onyanserad skildring, lite klyschig. Vi berättar bäst om det vi känner till på djupet. Så på något sätt påverkar det kvaliteten av journalistiken, säger Lars Truedson till SVT.

Undersökningen utgår från en lista över i vilka postnummerområden som Svenska Journalistförbundets yrkesverksamma medlemmar är bosatta.

Följ ämnen i artikeln