’En vänstervåg över Sverige’

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-05-12

Gapet mellan blocken fortsätter att öka – nu är det rekordstort.

Alla allianspartier backar samtidigt som S och V går framåt, visar Aftonbladet/United minds senaste opinionsmätning.

– Det går en vänstervåg och en feministisk våg över Sverige, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet som ökar mest.

Skulle det vara val i dag skulle det rödgröna blocket få egen majoritet med 52,1 procent i riksdagen, visar Aftonbladet/United Minds nya väljarbarometer.

Alliansen gör sitt sämsta resultat – 34,3 procent – sedan mätningarna inleddes efter förra valet.

Samtliga allianspartier backar sedan förra mätningen i april och skulle behöva värva 4 000 väljare om dagen fram till valet för att ta in på de rödgröna.

M får sitt lägsta resultat sedan förra valet, medan KD och C hamnar under riksdagsspärren.

S ökar och V får sitt bästa resultat sedan februari 2012.

Hårt valarbete

Vänsterns partisekreterare Aron Etzler tror det handlar om vinster i välfärden som människor bryr sig om, missnöje mot regeringen och att ledaren Jonas Sjöstedt är populär – men även feminismen.

– Det går en vänstervåg och en feministisk våg över Sverige. Vi varit en viktig del i att starta ­båda så vi är jätteglada över att proppen verkar ha gått ur. Att feminism och jämställdhet kommer fram i debatten är viktigt och det är något vi också verkar få röster på, tillsammans med Fi.

Kent Persson, Moderaternas partisekreterare säger att de har ett hårt arbete framför sig:

– Jag tror att när regeringsalternativen börjar utkristallisera sig så kommer Sverige se att det bara är Alliansen som prioriterar jobben.

Han tar upp att de planerar att prata med 900 000 människor innan valet.

– Vi tror det gör stor skillnad på valresultatet.

Fi rusar framåt

Feministiskt initiativ är det största partiet inom gruppen ”övriga”, men ligger fortfarande bara strax över 1 procent. Mätningen visar dock att partiet har större potential än så.

– Hela 5 procent av dem vi frågar uppger att de ”överväger” att rösta på Fi, säger Felix Åberg, analytiker på United minds.

Vid motsvarande period inför förra valet, i maj 2010 skedde en stor svängning – från att oppositionen ledde, till en fördel för Alliansen. Det var då oppositionen presenterade sitt gemensamma budgetförslag.

– Nu har oppositionen inget gemensamt förslag utan har presenterat enskilda budgetar. Men det tycks inte ha påverkat opinionen. Samtidigt har Alliansen problem med Nuon-affären som slår mot deras starkaste kort: hur man hanterar finanserna, säger Felix Åberg.