Spricka i partiet inför V:s kongress

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-01-10

Vänsterpartiets kongress inleds i dag - med en spricka i partistyrelsen.

Flera personer sågar styrelsens beslut att säga nej till välfärd enbart i offentlig regi.

– Vi sänder en otydlig signal om vad vi faktiskt vill, säger Rossana Dinamarca, skol­politisk talesperson.

Att Vänsterpartiet gjort till sin främsta valfråga att säga nej till vinster i välfärden är känt sedan länge. När V i dag inleder en tre dagar lång kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm ser det ut att bli en ovanligt lugn tillställning - utom i partiets viktigaste valfråga. För trots att budskapet hamrats ut som ett mantra av partiledaren Jonas Sjöstedt det senaste året har han inte en enig partistyrelse i ryggen kring hur långt partiet ska gå.

Stridigheterna gäller en motion där V ska driva fram en lagstiftning om att vård, skola och omsorg enbart ska få drivas i offentlig regi. Partistyrelsen har valt att säga nej, men man är inte enig. Två personer i partitoppen har valt att reservera sig.

– Vi sänder en otydlig signal om vad vi faktiskt vill. Vi driver till exempel att vi vill ha en statlig skola. Då kan vi inte samtidigt säga att vi kan tänka oss andra aktörer också, säger Rossana Dinamarca, en av dem i partistyrelsen som reserverat sig.

Samma som tidigare

Men styrelseledamoten Mats Einarsson menar att beslutet ligger i linje med det man gått ut med tidigare.

– Vi har sagt att vi vill få bort vinstintresset i vård, skola och omsorg. Men vi menar att man kan acceptera verksamheter som inte är offentliga, utan i rättslig mening privata - men inte vinstdrivna. Till exempel föräldrakooperativ och stiftelser av olika slag.

Fler frågor ska tas upp

Aftonbladets rundringning till partiföreträdare visar att det finns en samstämmig bild till varför partiet fått ökat stöd bland väljarna: satsningen på profilfrågan om vinster i välfärden.

– Men en del tycker att vi ska prata om många fler frågor också, Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta.