Sverige i fokus – för cyberpirater

Publicerad 2013-09-30

Är ett av världens mest drabbade länder – var tionde svensk utsatt

Sverige är ett av världens värst drabbade länder – när det gäller datorvirus.

Mer än var tionde svensk drabbades av en attack under 2012 och den siffran kan bli ännu högre i år.

– Vi har sett en ökning av bluffar som inriktar sig speciellt på svenska offer, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget F-Secure.

Världen blir alltmer digitaliserad och vi lever en allt större del av våra liv på nätet. Rimligtvis ökar också antalet försök att utnyttja detta faktum.

Och Sverige har blivit ett favoritland för nätbedragare och cyberattacker.

Enligt en undersökning som IT-säkerhetsföretaget F-Secure gjort drabbades 102 av 1 000 svenska datorer för någon form av attack under 2012.

"Är oftast samma bluff"

Det gjorde Sverige till det tredje mest drabbade landet i världen, efter Belgien och Holland.

Hoten ökar hela tiden och under ett dygn tar F-Secures säkerhetslabb in upp emot 150 000 nya potentiella virusfiler.

– Vi har sett en ökning av bluffar som inriktar sig speciellt på svenska offer. Mest ökar attackerna som riktar sig mot smartphones och surfplattor, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert F-Secure.

Men klart är att cyberbrottslingarna blir alltmer sofistikerade i sina attacker. Till exempel skrivs många bluffmejl, som till exempel kan innehålla skadlig kod, numera på svenska.

– Troligtvis blir man lite mer försiktig och misstänksam när det kommer mejl på engelska. Är det däremot skrivet på svenska kanske varningsklockan hos mottagaren lyser lite mindre kraftigt. Men oftast är det samma bluff. En bra regel är att om det låter för bra för att vara sant, då är det förmodligen också det.

– Många tror också att man fortfarande måste klicka på något för att få ett virus, men det räcker med att gå in på en smittad hemsida för att få virus och du märker oftast inte att datorn smittats, säger Johan Jarl.

Följ ämnen i artikeln